Умови МВФ неприйнятні для України і становлять загрозу національним інтересам держави

Співпраця з Міжнародним валютним фондом не виводить українську економіку з кризи, а ще більше заганяє її у глухий кут, пише у своєму блозі на сайті "ГОРДОН" екс-нардеп Віталій Журавський.

Нові "хотілки" МВФ, озвучені Україні, – це справжнє знущання над здоровим глуздом. Тепер українській владі для того, щоб одежати черговий транш, необхідно виконати низку умов.

Серед них:

  • забезпечити продаж держактивів у вигляді державних підприємств;
  • підняти ще на 17,6% ціну на газ для населення;
  • забезпечити продаж землі сільськогосподарського призначення.

По-перше, немає жодної необхідності приватизовувати ефективні державні підприємства. Не вмієте одежувати прибуток – змінюйте менеджмент. У тій же Європі далеко не всі підприємства у приватних руках.

По-друге, ціна на газ в Україні і без того на критично високому рівні. Блакитне паливо продають населенню за ціною 6879 грн за тисячу кубів. Водночас у будинки людям надходить газ власного виробництва, собівартість якого не перевищує 2 тис. грн. Підняття вартості блакитного палива стане катастрофою для населення.

Що стосується продажу землі сільськогосподарського призначення, уважаю, зараз цього допускати не можна. Хтось в умовах війни продає найкращу частину своєї території?!

Отже: умови МВФ неприйнятні для України і становлять загрозу національним інтересам держави. По-моєму, уже цілком очевидно, що співпраця із цією структурою не тільки не розв'язує проблеми виходу економіки з кризи, але ще більше заганяє її у глухий кут.

Не варто принижуватися заради отримання чергових $17 млрд протягом чотирьох років. Серед іншого, необхідно якомога швидше розробити механізм повернення в Україну $140 млрд, виведених олігархами в податкові гавані.

Джерело: "ГОРДОН"