Цього року на дорожні роботи витрачено майже 19 млрд грн. На відкати пішло не менше ніж 15%

За кожною областю в Україні закріплений депутат-"наглядач", який разом із губернатором визначає, які фірми мають виграти тендери на ремонт доріг, заявив екс-нардеп Віталій Журавський.

Володимир Гройсман заявив, що у бюджеті на 2019 рік уряд планує передбачити 56 млрд грн на будівництво доріг.

Дійсно, в Україні дороги у жахливому стані. Цьогоріч на дорожні роботи заплановано майже 45 млрд грн. За 8,5 місяців витрачено майже 19 млрд, тобто 41%. Реальне невиконання графіку.

За моєю інсайдерською інформацією, на відкати витрачено щонайменше 15% від реалізованої суми. За кожною областю закріплений депутат-"наглядач", саме він разом із губернатором визначає, які фірми повинні виграти тендери і яка сума відступних повинна йти в кишені народному обранцю і голові обладміністрації.

Звичайно, у цій схемі передбачено "чайові" керівнику "Укравтодору". Тому відремонтовані та побудовані нові дороги не відповідають прозвітованій якості.

А ось унікальний факт. На дорогу Харків – Охтирка протяжністю близько 80 км заплановано понад 2 млрд грн. А її реальна ціна трішки більша ніж 1 млрд. Отже, лише за попередніми підрахунками, на цій дорозі планують вкрасти приблизно 1 млрд грн. Було б добре, якби цим зайнялося НАБУ.

Минулими вихідними їхав автошляхом Кочерів – Радомишль, що на Житомирщині. Тут, за звітами, проведено ямковий ремонт. А в результаті – дорога залишилася небезпечною, їхати неможливо.

Узагалі ямковий ремонт – це відпрацьована схема крадіжки державних грошей. Узагалі від ямкового ремонту в українському варіанті варто давно відмовитися. Якщо дорога в ямах, будуйте нову. Це і спосіб збереження наших із вами коштів.

У нас не дороги, а напрямки. Подивіться на дорогу Кропивницький – Миколаїв. Десь 106 км суцільно вбитої дороги. Враження таке, що тут лінія фронту.

До речі, основна причина транспортних аварій у країні – це погані дороги. В Україні за чотири роки на дорогах загинуло понад 15 тис. осіб. А це значно більше, ніж втрати в зоні військового конфлікту на сході.

Ті, хто відповідає за дороги, беруть від життя все-все-все, що змогли вкрасти. А крадійство у нас, як сказав мені один чиновник, – це тяжка праця, бо конкуренція просто неймовірна.

І для інформації. Для того, щоб привести наші дороги у пристойний вигляд, необхідно 1 трлн 642 млн грн. Ось така правда, на жаль.

Джерело: "ГОРДОН"