США надають Україні політичну та фінансову допомогу. Тому декоративна політика Зеленського їх не влаштовує

Фото: Віталій Журавський / Facebook

Чи відбудеться візит Зеленського до Вашингтона у липні?

Запрошення, як відомо, він отримав у телефонній розмові від президента США Байдена. Для того, щоб ствердно відповісти на це запитання, Україна має здійснити ряд кроків. Про це на слуханнях у Конгресі сказав держсекретар Блінкен. Він підкреслив, що українська влада повинна досягти прогресу у створенні незалежної судової системи, яка не функціонує. А це означає, для початку, переобрання Вищої ради правосуддя. Її члени мають бути затверджені іноземними експертами. Держсекретар наголосив, що в нашій країні має бути прозоре корпоративне управління на державних підприємствах.

Тобто голову правління призначатиме і звільнятиме наглядова рада в основному з іноземців. І в це український уряд не втручатиметься. Блінкен зауважив, що антикорупційні закони в Україні повинні дійсно застосовуватися. Ці закони, як відомо, прийняті за наполяганням Заходу. І США хочуть бачити на лаві підсудних корупціонерів не тільки з числа попередників, а вже з представників нинішньої влади, бо корупція в країні зашкалює. "Дуже добре, – зазначив Блінкен, – що вони приймають важливі закони, але цього недостатньо, як ми знаємо, вони повинні застосовуватися на практиці, і нам треба побачити, що люди, які втягнуті в корупцію, дійсно притягнуті до відповідальності. Це було б сильним сигналом, що це не просто слова на папері, а вони насправді щось значать".

Дуже нелегке і принизливе завдання постає для президента незалежної України. Адміністрацію США не влаштовує декоративна політика Зеленського. Вони розуміють, що це хлопець, як то кажуть, "сам собі на умі". США надають політичну і фінансову допомогу, тому вимагають від президента нашої держави слухняної реалізації всіх американських завдань. Імітація не пройде.

Хотів би нагадати, як у грудні 2019 року "Нормандська четвірка" дала обіцянку Зеленському зустрітися у квітні 2020 року. Правда, за умови, що президент виконає цілу низку умов. Він не виконав. "Нормандська четвірка" не зібралася. Із запрошенням Зеленського у США може статися те саме. Чекаємо...

Джерело: Віталій Журавський / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора