Через це коріння згниє, а рослина – загине. Садівники розповіли, як не можна мульчувати сад восени

Мульча сприятливо впливає на ґрунт – покращує його структуру, живить, захищає від ерозії
Фото: depositphotos.com

Зазвичай мульчування саду чи городу проводять восени або навесні. Осіннє мульчування допомагає рослинам пережити зиму – укриті під шаром мульчі, вони захищені від сильних морозів і негоди. Утім, якщо затягнути зі строками, земля може промерзнути, і користі від пізнього мульчування буде мало. Про помилки й основні правила в мульчуванні розповідають 3 вересня в Telegram-каналі "Садівник". 

Мульча сприятливо впливає на ґрунт – покращує його структуру, живить, захищає від ерозії. Окрім того, мульчування допомагає підтримувати пухкість ґрунту, завдяки чому до коріння рослин надходить повітря. Утім, на якість мульчування впливає й товщина його шару.

"Якщо він буде занадто тонким, ефекту від такої мульчі не буде, тому що через нього легко проб'ються бур'яни, а волога швидко випаровуватиметься. Товстий шар призведе до загнивання. Тому оптимальна товщина шару – 3–7 см. Причому на важких ґрунтах достатньо укласти мульчу в 3 см завтовшки, а на легких – 6–7 см", – зазначили городники.

Для мульчування застосовують як скошену газонну траву, так і подрібнену кору або щебінь. Наприклад, лохина, рододендрони, гортензія краще ростуть у кислому ґрунті, тому їм підійде мульча з хвої й соснової кори. Але від використання такого укриття для інших культур варто утриматися, тому що висока кислотність ґрунту погано впливатиме на їхній розвиток.

Водночас виноград і полуниця добре відгукуються на мульчування соломою, листям, скошеною травою й компостом. Подрібнена тріска – не найкраще укриття для зелених культур, тому що може призвести до в'янення.

"Тому при виборі матеріалу для мульчування враховуйте особливості кожної культури. Універсальною мульчею вважається газонна трава", – підкреслили автори блогу.

Під час мульчування не варто викладати мульчу занадто близько до стебел або стовбурів.

"Деяким садівникам подобається споруджувати навколо дерев кургани з кори або іншого мульчуючого матеріалу. Можливо, це й красиво, але здоров'я зеленому насадженню не додасть, навпаки, може призвести до загнивання його кореневої системи та загибелі. Такі кургани погано пропускають воду та повітря, до того ж там знаходять собі притулок шкідники й збудники хвороб. Тому не варто захоплюватися подібними спорудами. Шар мульчі необхідно укладати так, щоб він не торкався рослин. Залишайте навколо них вільний простір", – порадили експерти.