Коли на живцях винограду з'являться корінці, зробіть цю просту дію. Готуємо живці винограду до нового сезону

Готувати живці для наступного сезону краще на початку осені
Фото: depositphotos.com

Якщо ви хочете навчитися розмножувати виноград живцюванням, спробуйте метод, про який написали автори 10 серпня в Telegram-каналі "Дача, сад та город UA". 

Щоб розмножити живці, зробіть такі кроки.

Підготування живців

Восени заготуйте живці винограду. Зберігайте їх на нижній полиці холодильника, спочатку загорнувши у вологу тканину, а потім у поліетиленовий пакет.

Підготування до пророщування

У лютому або на початку березня вийміть живці із холодильника і поставте їх у банку, на дно якої покладіть шар вати завтовшки 2–3 см. Залийте в банку талу воду на таку саму висоту – 2–3 см.

Пророщування

Розмістіть банку на підвіконні й накрийте її прозорим пакетом. Перевіряйте рівень води, час від часу доливаючи її до початкового рівня.

Саджання

Коли на живцях з'являться корінці, пересадіть їх в обрізані пластикові пляшки. Для ґрунтової суміші восени приготуйте суміш із дернової землі, торфу, піску, компосту і трави в рівних частинах. Вологу суміш залиште в мішку на балконі до весни.

Висаджування у ґрунт

У травні поступово привчайте саджанці до умов на відкритому повітрі, виносячи їх на вулицю на чотири-п’ять днів (удень притіняйте). Після цього висадіть саджанці на постійне місце.