Згодиться не тільки на те, щоб спалити. Чотири корисні способи використання опалого листя на городі

Опале листя може бути корисним на ділянці
Фото: depositphotos.com

Опале листя – це не просто відходи, які потрібно прибрати, а справжнє джерело поживних речовин, що може значно покращити структуру ґрунту. Як використати його з користю, розповіли на сайті "Добрі новини".

На що згодиться опале листя

  1. Листя з плодових дерев і кущів ідеально підходить для створення компосту. Зібравши листя разом з іншими органічними відходами, такими як трава й залишки овочів, і злегка зволоживши їх, ви зможете за кілька місяців дістати чудовий компост. Цей матеріал наситить ґрунт корисними елементами, зробить його пухкішим і здатним утримувати вологу.
  2. Ще один спосіб використати опале листя – це мульчування. Покрийте листям клумби, грядки або пристовбурні кола дерев – і ви створите захисний шар, який допоможе зберегти вологу в ґрунті, захистити рослини від бур'янів і різких перепадів температури. Листя, що поступово розкладається, віддає корисні речовини назад у землю і робить ґрунт родючішим.
  3. Для ягідних кущів, овочевих культур і молодих дерев опале листя може слугувати чудовою ізоляцією, яка захищатиме кореневу систему від морозів і холодних вітрів. Також листя можна використовувати як природне добриво для газону. Подрібніть його газонокосаркою й залиште на місці – це допоможе траві рости густішою й зеленішою навесні.
  4. Не забувайте про можливість створення гумусу з опалого листя. Залиште листя у вологому затіненому місці на рік-два, і воно перетвориться на темний, легкий матеріал, що ідеально підходить для покращення структури ґрунту в саду. Гумус не лише утримує вологу, але й збагачує ґрунт корисними бактеріями, робить його менш щільним.