Зробіть це восени – і туї добре перезимують

Туї потрібно забезпечити запасом вологи
Фото: depositphotos.com

Туї восени потрібно підготувати до холодів, захистивши від шкідників і холоду. Які кроки потрібно зробити, пояснили на Instagram-сторінці "Сімейний сад".

Хвойні дерева потребують щорічного санітарного обрізання. Під час процедури видаляють зламані, сухі, пошкоджені хворобами або шкідниками пагони. Обрізання проводять у суху, теплу погоду за температури повітря не нижче ніж +5 °С. Якщо дерево потребує формування гарної крони, санітарне обрізання поєднують із декоративною стрижкою. За одну процедуру не рекомендують видаляти більш ніж 1/3 усіх пагонів.

Напередодні зими дуже важливо забезпечити рослину запасом вологи. Рясний полив наприкінці сезону захищає ґрунт від швидкого промерзання. У сухій землі молоді саджанці часто гинуть під час зимових відлиг. Густа крона туї випаровує багато вологи. Тому вологозарядний полив має важливе значення для вегетації хвойної культури. На кожне доросле дерево витрачають приблизно 100 л води.

Найбільша небезпека для хвойних – грибкові інфекції: іржа й шютте. У першому випадку туя набуває рудого відтінку й засихає, а в другому – потемніла хвоя починає обсипатися. Ефективним буде використання фунгіциду "Сальто" у пропорціях 15 мл на 5 л води.

Найбільше хвойні дерева страждають через щитівок, жуків-пильщиків, несправжніх щитівок, борошнистих червців і попелиць. Комахи, які харчуються клітинним соком, послаблюють рослини, а іноді призводять до їхньої повної загибелі. Для боротьби потрібно використовувати інсектицид "Синерид" (4 мл на 5 л води).

Дорослі хвойники мають сильно розвинену кореневу систему, яка не боїться морозів. А молодим рослинам віком до трьох років потрібне надійне укриття. Незадовго до заморозків пристовбурову зону саджанців покривають шаром мульчі (10–15 см). Крону вкривають агроволокном від яскравих ультрафіолетових променів. Захист крони потрібен і молодим, і дорослим рослинам.