Комаровський розповів про єдиний спосіб назавжди позбутися зайвої ваги G

Комаровський: У той момент, коли ваша дієта закінчиться, ви стрімко почнете вагу набирати
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Український педіатр Євген Комаровський в інтерв'ю українському журналісту, засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів, чому дієти не є ефективними в довгостроковій перспективі.

"Кожна людина [може] скинути багато ваги протягом трьох-чотирьох місяців на силі волі, на характері. Але біда в тому, що ми можемо на людину накинутися, посадити її на жорстку дієту, змусити займатися фізичною працею, вона страждатиме, мучитиметься, але вона втратить вагу, – розповів він. – Річ у тому, що коли людина відчуває голод, ви можете битися головою об стінку, але ваш метаболізм, ваші інстинкти говорять тільки про одне: "Цей дурень робить зі мною щось незрозуміле, він позбавляє мене енергії. Й із цим треба боротися". І боротися можна у два способи – уповільнити метаболізм і весь час шукати жирне й солодке. І знаходити. Тому в той момент, коли ваша дієта закінчиться, ви стрімко почнете вагу набирати. І добре, якщо зупинитеся на тій вазі, з якої почали".

За словами Комаровського, є лише 1% людей, яким удалося втримати вагу після схуднення за допомогою дієти. Він зазначив, що дієти є "страшним бізнесом". Лікар додав, що дієти ефективні в тому разі, коли потрібно, наприклад, трохи схуднути до пляжу чи весілля.

"Що важливо? Зрозуміти, що не можна худнути за допомогою дієти. Худнути можна лише через корегування способу життя. Треба своє життя змінити, а життя – це не лише їжа. Життя – це і сон, і фізичні навантаження, і емоційні стреси. Ну не можна практично нічого з вагою зробити, коли війна", – зазначив він.

Контекст:

Комаровський народився 1960 року в Харкові. Закінчив педіатричний факультет Харківського медичного інституту. Кандидат медичних наук.

З 1991-го до 2000 року був завідувачем інфекційного відділення Харківської обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні. 2006 року відкрив консультативний медичний центр "Клініком" у Харкові.

Комаровський – автор численних наукових праць, ведучий низки телевізійних програм.