Науковці визначили кількість чашок кави, яка корисна для серця й знижує ризик появи діабету

Учені дійшли висновку, що кофеїн знижує рівень холестерину
Фото: depositphotos.com

Дослідники з Китаю дійшли висновку, що вживання 200–300 мг кофеїну на день, що еквівалентно трьом чашкам кави, знижує ризик появи діабету другого типу, ішемічної хвороби серця та інсульту. Результати дослідження опублікували у вересні на сайті Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Для дослідження вчені використали дані з британського біобанку.

У період із 2006-го до 2010 року біобанк опитав понад 500 тис. осіб віком від 37 до 73 років із Великобританії, зібравши величезний обсяг даних. Дослідники викреслили із цього списку людей, які не могли точно відповісти, скільки саме чаю, кави чи кофеїну вони вживали. Результати серцевих захворювань в учасників визначили на основі самооцінки стану здоров'я, даних первинної медико-санітарної допомоги, пов'язаних даних стаціонарних лікарень і записів реєстру смертей, пов'язаних із британським біобанком.

Дослідження продемонструвало, що, хоча в усіх, хто вживав каву й кофеїн, був нижчий ризик розвитку нових кардіометаболічних захворювань, найнижчий ризик був у тих, хто повідомив, що випиває приблизно три чашки на день.

Щоб зрозуміти, чому саме три чашки кави на день сприятливо позначаються на здоров'ї серця, автори дослідження вивчили зразки крові 168 учасників і вивчили метаболіти – молекули, які виробляє організм під час розщеплення їжі. Під час вивчення зразків крові виявили, що у 80 учасників, які пили більше кави, метаболіти суттєво відрізнялися від тих, хто пив значно менше. Ці зміни були пов'язаними як із поліпшенням здоров'я, так і з його погіршенням, але з'ясували, що вживання кави, чаю або кофеїну суттєво впливає на метаболіти ліпопротеїнів дуже низької щільності (ЛПДНЩ) – різновиди поганого холестерину.

Науковці дійшли висновку, що кофеїн знижує його рівень, а це сприятливо позначається на здоров'ї, оскільки вищий рівень холестерину може призвести до серцевих захворювань.