Kozak Siromaha, який гастролює з безплатними концертами: Люди в нас дуже гостинні, у дорогу дають мед і молоко, а вдома частують стравами

Kozak Siromaha планує після завершення туру випустити дебютний альбом
Фото надала команда артиста

Український співак Kozak Siromaha (Олександр Люббоженко), який 6 липня вирушив у безквитковий благодійний тур українськими селами, в інтерв'ю інтернет-виданню "ГОРДОН" розповів, як до цієї ідеї поставилася його сім'я, у кого він залишається на ночівлю і як селяни реагують на його візити.

– Олександре, де ви ночуєте під час гастролей по селах? Чим вас частують люди?

– Де пропонують, там і ночуємо. До прикладу, у Серебринцях люди цілу хату виділили для нас, от це було неочікувано! Люди в нас дуже гостинні й привітні, у дорогу дають мед і молоко, а вдома частують різними стравами. Наприклад, у Буші зварили два казани кулешу, вистачило всім, у Серебринцях місцеві жителі дуже тепло прийняли, готували юшку. М'яса не їм, але за гостинність дуже вдячний.

– Чи багато приходить людей, якщо концерти безплатні? 

– У різних селах по-різному – де анонсували візит, там багато людей. Куди завітали проїздом, там трохи менше. Але ми однаково всім даруємо щиру енергію дяки і любові. У маленькому селі Кущинці прийшло від сили 70 людей, але енергія була космічна. У Великій Бугаївці місцеві цілий фестиваль зробили, приїхала купа народу навіть із Києва, ми не очікували такого.

– Як відреагувала родина на те, що ви зголосилися поїхати в тур із безплатними виступами? Адже родину, погодьтеся, потрібно годувати? 

– Родина ніяк не реагує, бо ми з родиною свого часу театром так само їздили по селах. І нашим завданням були не фінанси, а головна задача – віддати все те, що накопичили за життя, у розумі, у серці.  До того ж народ свої фінанси передає через нас, ми збираємо на автівки для військових. Люди щиро донатять. Коли підходить бабуся і віддає 500 грн зі словами: "Для хлопців, для перемоги", – це неймовірно. За цей час ми зібрали приблизно 200 тис. грн, а це лише початок туру.

– Скільки загалом сіл плануєте відвідати з концертами? 

– Простіше сказати, скільки ми вже відвідали. За 10 днів туру – 17 сіл у двох областях. Скільки їх ще попереду, сказати важко. Сьогодні тут, завтра там, куди люди скажуть, туди й поїдемо. 

Контекст:

Kozak Siromaha брав участь у шоу "Голос країни" на "1+1", у складі гурту DND перемагав на фестивалі "Червона рута".

Артист одружений, виховує трьох синів. На почату липня співак вирушив у благодійний безквитковий тур. За його словами, до деяких сіл українські артисти не приїжджали з концертами понад 40 років.

За словами співака, такий концертний тур був його давньою мрією. "Раніше я їздив театром по селах, ми виступали, радували людей. Мені завжди хотілося повторити щось подібне, і ось з'явилася така можливість. Перші села нас зустріли дуже тепло, ми зупинялися на ночівлю в людей, нас пригощали місцевими стравами, дуже щирі й відкриті в нас люди", – розповів він.

Артист планує за підсумками туру наприкінці літа записати і презентувати дебютний альбом. Kozak Siromaha наголосив, що в турі по селах надихається на написання альбому.