У TikTok стало трендом мити полуницю із содою. Дієтологиня пояснила, чому це небезпечно для здоров'я

Лікарка порадила мити полуницю під проточною водою щонайменше 15 секунд
Фото: depositphotos.com

Мити полуницю за допомогою соди, як це масово радять робити TikTok-блогери у своїх роликах, небезпечно для здоров'я. Про це 5 червня у коментарі "Сніданку з "1+1" на каналі "1+1 Україна" розповіла українська сімейна лікарка і дієтологиня Софія Шпак.

"У TikTok актуальний тренд – мити ягоди та овочі у воді із содою! Результат від соди на цих відео вражає – блогери запевняють: сода позбавляє шкідників, знищує бруд і нітрати. Чи дійсно це так? – запитали журналісти в репортажі. – Ми вирішили провести власний експеримент".

Вони помили частину полуниці звичайною водою, а частину засипали содою і водою, як це роблять блогери. За словами журналістів, результат їх "дійсно вразив", але в негативному сенсі, оскільки полуниця, яку помили із содою, зіпсувалася – ягоди вкрилися темними плямами, а їхній смак став набагато гіршим, ніж у полуниці, яку мили звичайною водою.

За словами Шпак, такий результат вийшов, імовірно, через те, що сода вступила в реакцію з речовиною, якою було оброблено полуницю. Лікарка розповіла, що сода, якою миють фрукти або овочі, також може потрапити в організм і спровокувати нудоту, блювання, здуття живота або підвищення артеріального тиску.

Лікарка порадила мити полуницю під проточною водою щонайменше 15 секунд.

"Це дає змогу очистити від забруднення", – наголосила Шпак.