Bob Basset із Харкова презентує свої роботи на престижній виставці ремесел Homo Faber у Венеції

Bob Basset – співзасновник однойменної артстудії, яка створює унікальні об'єкти мистецтва зі шкіри в жанрі техноромантизму
Фото: Bob Basset / Facebook

У Венеції протягом вересня відбуватиметься міжнародна виставка ремесел "Homo Faber 2024: Подорож життя", в якій візьмуть участь митці з понад 70 країн. Представниками України на виставці будуть витинанкарка зі Львова Дарія Альошкіна, київська скульпторка з паперу Ася Козіна й майстер шкіряних виробів із Харкова Bob Basset (Сергій Петров). Про це інтернет-видання "ГОРДОН" повідомила команда харківського майстра.

Місія виставки Homo Faber полягає в популяризації та збереженні культурної спадщини різножанрових мистецьких ремісницьких практик для майбутніх поколінь. Щороку для участі у виставці куратор заходу – некомерційна швейцарська організація Фонд творчості та майстерності Мікеланджело – силами локальних кураторів у кожній країні добирає митців і мисткинь з-поміж ретельно сформованої міжнародної спільноти Homo Faber.

На сайті виставки серед більше ніж 400 потенційних кандидатів і кандидаток презентували 26 українських митців і мисткинь, які працюють у різноманітних ремеслах. За словами Bob Basset, куратори Homo Farber працюють із відкритими джерелами. Наприклад, із робіт його студії вони обрали приблизно 10 масок для участі у виставці, але він міг надати лише дві, які збереглися у приватних колекціях, – "Війна №1" і "Дракон", які були зроблені під час повномасштабного вторгнення. 

Майстер зазначив, що маска "Війна №1" зроблена із гільз, тому жоден перевізник не зміг її доправити й гарантувати збереження твору.

"Я взяв ці маски в тимчасове користування із приватних колекцій і маю повернути їх власникам. Наразі перевезення предметів, які мають ознаки зброї, через кордон жорстко регулюються, тому важливі мистецькі об’єкти, які використовують артефакти війни, складно представляти у світі", – пояснив він.

Bob Basset наполягає, що для цього в митців має бути підтримка з боку культурної дипломатії на національному рівні.

Контекст:

Bob Basset – всесвітньо визнаний художник і співзасновник однойменної артстудії, яка створює унікальні об'єкти мистецтва зі шкіри в жанрі техноромантизму. 

Козіна працює в авторській техніці паперової скульптури. Мисткиня створила унікальну серію етнічних весільних суконь із паперу. Альошкіна відроджує забуту українську традицію витинанкарства вже багато років і презентує на виставці унікальні паперові витинанки.