"Час підійматися, вставай!" Білоруський художник у Франції спробував розкопати могилу Ван Гога. Відео

Кузьмич: Мені також нестерпно жити у світі, де закінчилися митці
Фото: Алексей Кузьмич / Facebook

Білоруський протестний художник-акціоніст Олексій Кузьмич мав намір розкопати могилу голландського імпресіоніста Вінсента Ван Гога, розташовану на цвинтарі у французькому місті Овер-сюр-Уаз. Фото, на якому Кузьмича знято біля могили Ван Гога, він розмістив 29 липня у Facebook, а відео перформансу – в YouTube.

Кузьмич позує на цвинтарі з лопатою в руках. Для перформансу він обрав білий костюм і наніс на обличчя білий грим.

"Мені також нестерпно жити у світі, де закінчилися художники. Але віднині все буде інакше. Сьогодні визначний день. У світ повертається художник! Вітаю всіх нас із цим великим днем! Час підійматися, художнику! Вставай", – написав Кузьмич у Facebook.

Коли він спробував розкопати могилу Ван Гога і вже вирив яму, до нього підійшли люди у формі. Один із них повалив Кузьмича на землю.

Контекст:

Вінсент Ван Гог – голландський художник-постімпресіоніст. Приблизно за 10 років він створив понад 2100 творів, зокрема приблизно 860 картин олією. Сучасники не оцінили творчості Ван Гога, він жив у злиднях і наклав на себе руки у 37 років.

Під час президентських виборів у Білорусі Кузьмич позував на виборчій дільниці напівоголеним із малюнком статевого члена на бюлетені, а в перші дні протестів у Білорусі в такому самому вигляді вийшов між ОМОН і демонстрантами. Силовики намагалися його обстріляти, потім затримали й катували. Художник утік із Білорусі в Україну, а після цього – у Польщу, пише "Заборона".