Diezel із Green Grey заявив, що групу усунули від концерту до Дня Незалежності через пісні російською мовою

Учасник Green Grey Diezel: Усі наші досягнення були під прапором України, і ми завжди пишалися цим!
Фото: андрей яценко / Facebook
Учасник українського гурту Green Grey Андрій Яценко, відомий під псевдонімом Diezel, 27 липня у Facebook заявив, що колективу наприкінці травня надійшла пропозиція взяти участь у концерті, присвяченому 30-річчю незалежності України, але за деякий час музиканти дізналися, що їх виключили зі списку учасників.

"Наприкінці травня цього року нам надійшла пропозиція з Офісу президента [України] узяти участь у святковому концерті на "Олімпійському", присвяченому 30-річчю незалежності з піснею "Под дождем". Тема – "30 легендарних груп із легендарними піснями". Почалася підготовка, обговорення сценарію виступу з режисерами. І раптом нам повідомляють, що концерт буде тільки з україномовними артистами і ми вже не вписуємося в концепцію свята! Як на це реагувати?" – написав музикант.

Він зазначив, що їхній колектив є "однією з найбільш титулованих груп в Україні".

"Усі наші досягнення були під прапором України, і ми завжди пишалися цим! Тепер у зв'язку з "полiтичною доцiльністю" нас намагаються стерти з історії України. Ми стовідсотковий український продукт! Записували пісні, знімали кліпи, давали концерти, платили податки, ростили дітей в Україні! І хай би як кому хотілося, у нас українські паспорти і ми громадяни України. Так, ми співаємо російською, але чи варто віддавати (приписувати) усю російськомовну культурну спадщину Росії?" – резюмував Яценко.

У коментарях до публікації користувачі мережі нагадали музикантам, як 20 липня колега Diezel Дмитро Муравицький (Мурік) розмістив у мережі ролик, у якому виступив з критикою на адресу нових поправок до мовного закону щодо дублювання фільмів – на першому відео він показав образливий жест, а на другому зімітував блювотні позиви.

Представники Офісу президента поки не прокоментували заяви Diezel.

Контекст:

Рок-гурт Green Grey було засновано навесні 1993 року. Музиканти щорічно святкують день народження групи 30 травня. За роки існування колективу було випущено шість студійних і один концертний альбом.

День Незалежності України припадає на 24 серпня. У 2021 році країна святкуватиме 30-ту річницю з дня проголошення незалежності.

У червні 2021 року українська співачка Katya Chilly заявила, що відмовилася брати участь у святковому концерті, оскільки її запросили виступити безоплатно. "Я знаю, що багато хто погодився. Це розкіш. Я не можу це собі дозволити. Мені не соромно. Це мій труд", – написала тоді вона.