Ексвійськовослужбовиця Кузьменко заявила, що їй погрожують "набити пику" через книгу про квір-українців

Кузьменко: Заява в поліції вже розглядається
Фото: zbirka_bookshop / Instagarm

Засновниця київської книгарні "Збірка" Наталка Кузьменко 7 жовтня в Instagram повідомила, що звернулася в поліцію після того, як побачила погрози в Telegram через презентацію фотокниги німецької фотографки Сітари Талії Амброзіо Fragile As Glass ("Крихкі, як скло") про квір-українців.

"Книгарні "Збірка" погрожують, і я хочу з вами про це поговорити, – написала вона. – З початку 2022-го по кінець 2023 року я служила в ЗСУ. Після звільнення відкрила книгарню на власні кошти. Знаєте чому? Бо дуже хотілося жити на повну, бо книгарня мала стати моєю терапією, а стала чимось набагато більшим. З відкриття на початку 2024 року в книгарні відбулося багато освітніх івентів як з українськими, так і з іноземними культурними діячами".

Кузьменко повідомила, що кілька днів тому книгарня анонсувала презентацію фотокниги про життя представників українського ЛГБТ-ком'юніті під час повномасштабного вторгнення.

"Це одна з десятків фотокниг про війну в Україні, і одна із сотні книг про війну в Україні, які є в книгарні. Презентувати книгу ми запросили фотографку і двох квір-героїв книги, – розповіла вона. – Невдовзі мені скинули скріншоти з праворадикальних Telegram-каналів, у яких закликають прийти "поділитися своїми поглядами" й "набити пики, подискутувати зі збоченцями". Ще раз – громадяни країни, яку я захищала від ворога, погрожують мені й моєму бізнесу в моїй країні, відкрито закликаючи до насилля. Якщо простіше – то набити морду. Мені дуже боляче, бо після добровільної боротьби із зовнішнім ворогом, мені доводиться боротися з ворогом усередині країни. І ворог цей – невігластво, неосвіченість і маніпулятивний інформаційний простір".

Кузьменко зазначила, що проведе презентацію, попри погрози. 

"Я вперта і продовжу це робити, проте мені потрібна ваша допомога й підтримка, бо разом – ми завжди кращі й сильніші. Заява в поліції вже розглядається. Правда рано чи пізно переможе, і всі ми зможемо жити й дихати на повні груди", – підкреслила вона.

Контекст:

Кузьменко до повномасштабного вторгнення працювала креативною менеджеркою. 2024 року вона відкрила книгарню в Києві.