"Коза Юта підхопила зіркову хворобу". В Україні завершили зйомки кіноальманаху "Війна очима тварин". Фото photo icon

За словами режисера, серед пів сотні кіз він обрав Юту, оскільки вона здалася йому сюрреалістичною і навіть потойбічною
Фото надала команда проєкту

Команда кіноальманаху "Війна очима тварин" завершила роботу над проєктом. Про це повідомляють у пресрелізі, який надали інтернет-виданню "ГОРДОН".

Головною героїнею сьомої новели кіноальманаху під назвою "Торпеда" стали коза, а також бабуся і хлопчик, які опинилися на окупованій російськими військами території півдня України влітку 2022 року.

"Я довго думав про те, як знімати фільми про війну. Пропаганда не працює – працюють людяні історії. Тому останнім часом знімав багато коротких історій про різних людей, намагаючись знайти свого героя, – зазначив автор сценарію і режисер фільму Іван Сауткін. – А після "Торпеди" я відчув, що знайшов, бо ця історія про те, наскільки проста людина може бути сильною. Мені цікаві ті, хто навіть у надскладній ситуації не обирають роль жертви. Навіть якщо ти беззахисна старенька, у якої є лише коза, ти можеш стати героєм – вибір є завжди".

За словами режисера, сюжет "Торпеди" має документальну основу.

"Історія про бабусю, яка передавала координати ворожої техніки нашим артилеристам, була однією з перших, яку я запропонував зняти відразу, як побачив сюжет у телемарафоні навесні 2022 року. Ми навіть спілкувалися з очевидцями тих подій", – розповів автор ідеї і продюсер кіноальманаху Олег Кохан.

У пресрелізі зазначено, що для головних акторів стрічки "Торпеда" – кози, бабусі й хлопчика – зйомки в антології стали кінодебютом.

"Виконавиця головної ролі – коза Юта – під час зйомок підхопила зіркову хворобу і виконувала команди режисера, коли до неї зверталися лише на повне ім'я Юта Голлівуд, яке після кожного знімального дублю вигукував оператор-постановник фільму Юрій Барсук", – розповіли в команді.

За словами Сауткіна, серед пів сотні кіз він обрав Юту, бо вона здалася йому сюрреалістичною і навіть потойбічною – саме такою він уявляв собі оповідачку своєї історії, адже вона мала контрастувати зі своєю тендітною господаркою. Роль баби Соньки виконала блогерка з Івано-Франківська Ольга Мартинишин. Роль хлопчика на ім'я Льончик у фільмі зіграв Назарій Гладюк.

Контекст:

Героями попередніх новел, авторами яких є режисери Мирослав Слабошпицький, Андрій Лідаговський, Юлія Шашкова, Макс Тузов, Святослав Костюк і Олексій Мамедов, стали вовк, білий кролик, корова, кіт, орел і рибки.

Перший трейлер кіноальманаху презентували на Берлінському кінофестивалі. Після завершення монтажного періоду кіноальманаху заплановано світову прем'єру "Війни очима тварин" у межах міжнародного кінофестивалю, після чого стрічку побачать українські глядачі.