Ларіна: Лія Ахеджакова розповідала, що в театр вона приходила, ніби в якусь чужу країну, її оминали як чумну

Ларіна вважає Ахеджакову сміливою й відважною людиною, яка не зрадила себе
Скріншот: Крым.Реалии / YouTube

Російська актриса Лія Ахеджакова – смілива, самовіддана, щира людина, з якою негарно вчинили в театрі "Современник", позбавивши можливості виходити на сцену. Про це заявила російська журналістка, ексведуча радіостанції "Эхо Москвы" Ксенія Ларіна, яка проживає в Португалії, в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"У театрі "Современник" з Ахеджаковою таке сталося: репертуару позбавили... Усі ці великі народні, перезаслужені, лауреати – ніхто нічого. Повії дешеві", – висловився Гордон.

Ларіна погодилася з українським журналістом, зауваживши, що російські театральні діячі можуть образитися за таке визначення, але, з іншого боку, на це "нічого заперечити".

"Узагалі це жахливо. Лія розповідала, що вона в театр приходила, ніби в чужу країну, що її оминали, як чумну. Вона приходить у театр перед останніми подіями, іде коридором, і є люди, які просто не вітаються. Наче вона чимось заражена, що взагалі не можна підходити. Це що таке? Страх?" – поділилася ексведуча "Эха Москвы".

Ахеджакову вона зараховує до тих російських митців, які себе не зрадили.

"Це абсолютно відважні люди, котрі не бояться нічого вже у своєму житті. Вони вже все пережили і для себе все вирішили", – зазначила радіоведуча.

Ларіна пояснила, чому не запрошує людей із цієї категорії до себе в ефір щоб не підставити.

"Я думаю: "Ну як же я скористаюся їхньою сміливістю, самовідданістю і щирістю?" Ви ж бачите, що жодних авторитетів уже немає для цієї влади, для цього [російського] фашистського режиму. Вони готові змішати з лайном будь-яку людину, яка є золотим фондом вітчизняної культури, готові знищити, розмазати репутацію, образити, зробити життя нестерпним, позбавити звань – усе що завгодно. І кінця й краю цьому немає", – заявила журналістка.

Вона додала, що їй "дуже страшно" за таких людей, як Ахеджакова.

"І я розумію, що відчувають ці люди: люди із совістю, люди сміливі, відважні, які звикли жити так, що "я кажу те, що вважаю за потрібне, і ніхто не наважиться мені заткнути рота", – зазначила Ларіна.

Ларіна: 24 лютого 2022 року я прокинулася, подивилася новини й закричала: "Війна! Він це зробив, наволоч!" Я розуміла, що життя зруйноване. Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Контекст:

Ахеджакова навесні 2015 року заявила, що після анексії Криму й бойових дій на Донбасі більше не можна говорити, що українці та росіяни – братні народи, а влітку 2016-го повідомила, що не виступатиме в анексованому Росією Криму.

Восени 2019 року вона засудила політику Кремля щодо кримських татар, у вересні 2020-го висловлювалася на підтримку протестів у Білорусі, а у лютому 2021-го засудила дії силовиків під час протестів у Росії.

Ахеджакова неодноразово виступала проти нападу РФ на Україну. 30 січня 2022 року вона підписала листа "Аби не було війни!", у якому висловилася проти нападу РФ

У березні 2022 року актриса заявила, що не пробачить Росії нападу на Україну. "Говорити треба. Друзі, не мовчіть. Усе одно нам хана", – заявила вона.

На початку лютого 2023 року московський театр "Современник", у якому служить Ахеджакова, прибрав із репертуару єдину виставу за її участю – "Гра у джин". Директор театру, за її словами, пояснив актрисі, що це сталося "на вимогу розгніваних якихось людей, які пишуть йому листи".

Ахеджакова повідомила "Новую газету. Европа", що 10 березня написала заяву про звільнення із "Современника" за власним бажанням.