"У нас є підстави заборонити в'їзд". У ДПСУ заявили, що не пустять Шуфутинського на концерт в Україну

Шуфутинський неодноразово відвідував окупований Росією Крим, зокрема, з гастролями у Сімферополі та Севастополі
Фото: mikhail.shufutinsky / Instagram
Російський співак Михайло Шуфутинський, який незаконно відвідував окупований РФ Крим і в котрого 8 березня в Києві заплановано концерт, не зможе потрапити в Україну, оскільки дістане заборону на в'їзд за порушення українського законодавства. Про це 17 лютого у коментарі "Укрінформу" заявив речник Державної прикордонної служби (ДПСУ) України Андрій Демченко.

"У нас на даний момент є достатньо підстав вважати, що він неодноразово був у Криму, на тимчасово окупованій території, і під час спроби його в'їзду в Україну – оскільки ми також бачимо, що на березень анонсується його виступ, прикордонники обов'язково проведуть усі необхідні заходи безпосередньо у пункті пропуску. У нас є підстави заборонити йому в'їзд в Україну", – сказав Демченко.

Він зазначив, що рішення про дозвіл на в'їзд до України ухвалюють виключно у пунктах пропуску під час безпосередньої спроби людини перетнути кордон.

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму навесні 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Шуфутинський неодноразово відвідував окупований Росією Крим, зокрема, з гастролями у Сімферополі та Севастополі він був 2019 року, повідомляє "Крим.Реалії".

Через поїздки у Крим із порушенням українського законодавства він потрапив до бази сайта "Миротворець" 2017 року, але заявляв, що "не париться" через це.

У переліку діячів культури, що становлять загрозу нацбезпеці України, який складає Міністерство культури та інформаційної політики України, Шуфутинського станом на 22 листопада немає. У цей список Мінкульт вносить, зокрема, через відвідування артистами окупованого Криму.