"Ми ніколи не думали, що у XXI столітті з'явиться новий нацизм – рашизм". Тіна Кароль виступила на пам'ятному заході в Берліні

Тіна Кароль: Моє покоління знало про війну, але ніколи її не відчувало
Фото: Тина Кароль / Facebook
Українська співачка Тіна Кароль та посол України в Німеччині Андрій Мельник 8 травня в Берліні поклали квіти до меморіалу в Тіргартені з нагоди Дня пам'яті та примирення. Фото і відео виконавиця оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

"Важлива подія – бути тут, адже мій дід стояв 8 травня в Берліні, захищаючи наше покоління. Моє покоління знало про війну, але її ніколи не відчувало. Ми ніколи не думали, що у ХХІ сторіччі з'явиться новий нацизм – це рашизм, і що ми будемо сьогодні теж стояти тут, відстоюючи наше право на самоідентифікацію, наше право на націю, мову, культурну спадщину", – заявила вона.

Тіна Кароль зазначила, що сьогодні Україна відстоює своє право на цілі покоління уперед та зберігає культуру.

"Кожен наш крок, кожна наша дія – це об'єднаний фронт: творчий, військовий, інформаційний, кіберфронт – усі ми боремося за одне-єдине, за право бути на своїй землі господарем. Господар – це той, хто примножує на своїй землі все, що зрощено, хто може об’єднувати родину за одним великим столом. Сьогодні ми об'єдналися заради перемоги. Слава Україні! Героям слава!" – сказала співачка.

Вона також висловилася про бійців полку "Азов", які перебувають у Маріуполі.

"Таких воїнів не знає світова історія. Можливо, лише в легендах ми чули про 300 спартанців. Сьогодні "Азов" є нашими 300 спартанцями, вони – наші визволителі", – заявила виконавиця.

На заході Тіна Кароль заспівала гімн України.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після нападу РФ на Україну Тіна Кароль поїхала до Польщі. 20 березня співачка виступала на благодійному заході "Разом з Україною" у місті Лодзь, а 30 березня взяла участь у благодійному концерті "Для України".

У більшості країн Європи, а також у США та Великобританії День перемоги у Другій світовій війні вшановують 8 травня, оскільки 1945 року цього дня о 22.43 за центральноєвропейським часом було підписано беззастережну капітуляцію нацистської Німеччини. За московським часом капітуляцію було підписано о 00.43 наступного дня – 9 травня.

До 2015 року в Україні, як і в інших країнах СНД, на офіційному рівні 9 травня вшановували День Перемоги. У 2015 році Верховна Рада внесла зміни до законодавства: 8 травня було встановлено Днем пам'яті та примирення на честь усіх жертв Другої світової війни, а 9 травня – Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.