"Може, перенести війну? Скасовувати не будемо, все-таки війна. Перенесемо". Ургант під смішки у залі висловився про ймовірне вторгнення РФ в Україну

Ургант: Дочекаємося, коли нападуть марсіани, об'єднаємося з марсіанами та нападемо на країни НАТО
Фото: urgantcom / Instagram
Російський ведучий Іван Ургант в ефірі нового випуску шоу "Вечерний Ургант", який вийшов в ефір на російському "Первом канале", обрав приводом для жартів тему ймовірного повномасштабного вторгнення РФ в Україну, можливою датою якого називають 16 лютого.

"А коли війна? 16-го? Це погано! Виходить, у [російської фігуристки Камілли] Валієвої 15-го числа коротка програма [на зимовій Олімпіаді у Пекіні], 16-го – війна, 17-го – довільна програма. Це вона довільну кататиме вже під час війни. Може, перенести війну? Це ж не Олімпіада, там можна рухати дати", – заявив він.

Співведучий Урганта Дмитро Хрустальов уточнив, чому датою ймовірного вторгнення обрали 16 лютого.

"А тому що в інші дати не всі могли", – під смішки у залі відповів Ургант, після чого почав обговорювати, на яку дату перенести вторгнення в Україну.

"Я ось думаю, куди переносити війну. Її ж можна перенести? Там далі весна починається, 8 березня. Звісно, гарний день. Як то кажуть, подарунок усім жінкам. Потім Великий піст. У мене є пропозиція: давайте перенесемо війну. Скасовувати не будемо, все-таки війна. Перенесемо на 700 років. Дочекаємося, коли на нас нападуть марсіани, і тоді всі разом, забувши про все ось це, всі разом дружною сім'єю об'єднаємося з марсіанами і нападемо на країни НАТО", – сказав російський ведучий.

Відео: Вечерний Ургант / YouTube

Контекст:

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Наприкінці жовтня 2021 року американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія вкотре стягує війська до кордону з Україною.

Країни Заходу і НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації.

У Білому домі заявили 18 січня 2022 року, що РФ може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі. 11 лютого, за даними The Guardian, президент США Джо Байден під час відеоконференції з лідерами кількох держав заявив, що РФ може напасти на Україну найближчими днями.

Міністр оборони України Олексій Резніков 6 лютого заявив, що ймовірність значної ескалації з боку Росії оцінюють як низьку. 8 лютого він повідомив, що вздовж усього кордону з Україною з боку РФ, Білорусі і тимчасово окупованих територій перебуває 140 тис. військових, включно з повітряним і морським компонентом. 14 лютого Резніков зазначив, що РФ не створила жодного ударного угруповання поблизу кордону з Україною.

11 лютого низка країнзокрема США, закликала своїх громадян терміново покинути Україну через імовірну ескалацію.

ЦРУ США вважає, що Росія може напасти на Україну 16 лютого. Про це 11 лютого повідомляв, посилаючись на джерела, німецький журнал Der Spiegel.

Президент України Володимир Зеленський заявив 12 лютого, що влада розуміє ризики, але, на його думку, в інформаційному просторі зараз надто багато інформації щодо ймовірного вторгнення РФ в Україну, яка провокує паніку.