П'ять приголомшливих психологічних трилерів, які варті вашого часу

Очолює рейтинг психологічних трилерів фільм "Мовчання ягнят", в якому Фостер виконала роль агента ФБР Клариси Старлінг
Фото: ЕРА
Кінематографічний сайт AllMovie склав рейтинг найкращих психологічних трилерів, які варті того, щоб їх подивитися. Видання "ГОРДОН" подає огляд першої п'ятірки психологічних фільмів із цього списку.

Перше місце у цьому рейтингу посідає американський трилер "Мовчання ягнят" (1991), знятий режисером Джонатаном Демме за мотивами однойменного роману американського письменника Томаса Гарріса.

Головні ролі у фільмі виконали Ентоні Гопкінс та Джоді Фостер. У фільмі показано, як агентка ФБР Клариса Старлінг розслідує серію вбивств, скоєних психопатом. Під час розслідування їй доводиться вести допит засудженого за канібалізм маніяка на ім'я Ганнібал Лектер. Картина також входить до рейтингу 250 найкращих фільмів за версією сайта про кінематограф IMDb.com.

Друге місце у рейтингу посідає психологічний трилер "Розмова" (1974), знятий американським режисером Френсісом Фордом Копполою. Головну роль у картині виконав американський актор Джин Гекмен. Його герой займається прослуховуванням розмов, але одного разу, виконуючи замовлення, порушує своє головне правило – не втручатися у справи замовника. У 1995 році трилер увійшов до американського Національного реєстру фільмів.

На третьому місці у списку драматичний трилер американського режисера Клінта Іствуда (2003) "Таємнича ріка", знятий за одноіменним романом американського письменника Денніса Лігейна.

Головні ролі у картині виконали Шон Пенн, Тім Роббінс і Кевін Бейкон. За сюжетом їхніх героїв з дитинства пов'язує міцна дружба, але у дорослому житті героям трилера належить розслідувати жорстоке вбивство доньки одного з них.

Триллер канадського режисера Девіда Кроненберга "Зв'язані до смерті" (1988) посідає четверте місце у цьому рейтингу, а журнал Premiere заніс картину до списку "25 найнебезпечніших фільмів". У стрічці йдеться про братів-близнюків, які працюють гінекологами і одного разу закохуються у свою пацієнтку, після чого починають серйозно конфліктувати. Роль братів виконав британський актор Джеремі Айронс. Відомо, що від цієї ролі перед тим відмовився американський режисер Роберт Де Ніро, пояснивши це тим, що йому некомфортно втілювати на екрані образ гінеколога.

П'ятірку найкращих психологічних трилерів завершує кримінальна драма канадського режисера Девіда Кроненберга "Виправдана жорстокість" (2005), знята за мотивами однойменного коміксу Джона Вагнера. У фільмі показано історію американця на ім'я Том Столл, який завдяки випадковому збігу обставин стає героєм, але після цього у його житті починають з'являтися загадкові люди з темним минулим.