"Почула істеричний крик мами: "Олено, тато вмирає!" Мозгова розповіла, як батько помер у неї на руках

11 років тому Олена Мозгова поховала свого батька – відомого композитора Миколу Мозгового
Фото: Olena Mozgova / Facebook

30 липня 2021 року виповнилось 11 років із дня смерті українського співака і композитора Миколи Мозгового. Напередодні річниці його єдина донька – продюсерка Олена Мозгова – розповіла про останній день батька і про те, як він помирав у неї руках.

"11 років тому була така сама спека, як і сьогодні. Весь липень 2010-го я жила в будинку батьків, такого не було давно. [...] Ми говорили, говорили, говорили, розповідали одне одному так багато, ніби не розмовляли все життя... Я ніколи б собі не простила, якби не провела той спекотний липень поруч із ним", – написала 29 липня Мозгова на своїй сторінці у Facebook.

Вона додала, що того дня приготувала батькові його улюблені гречку і котлети зі щуки за бабусиним рецептом.

"Він пішов спати, сказав, що втомився і хоче прилягти раніше. А зранку я почула істеричний крик мами: "Олено, тато вмирає!" Далі все, як у найгіршому кошмарі: мама, яка відчайдушно намагалася його врятувати й завести дихання і серце, потім "швидка" з розрядами й уколами, крики, плач, істерики..." – згадала Мозгова.

За словами продюсерки, батько помер у неї на руках.

"Він помер на моїх руках, я чула, як він видихнув і пішов у кращий світ. У світ, де немає злості, підлості, заздрості, підступності, брехні, з якими він усе життя боровся і з якими просто не міг змиритися", – закінчила пост Мозгова.

Контекст:

Микола Мозговий народився 1 вересня 1947 року в селі Сарнів Хмельницької області. Закінчив Чернівецьке музичне училище і Київську державну консерваторію імені Чайковського. Починав музичну кар'єру у ВІА "Беркут", а в другій половині 1970-х його запросили до Київського мюзик-холу.

Популярність прийшла до молодого композитора 1979 року, коли Софія Ротару виконала його пісню "Рідний край". У середині 1980-х почав сольну кар'єру разом із власноруч створеною акомпанувальною групою "Вересень". У той час був одним із найоплачуваніших співаків в Україні. З 1991 року припиняє концертну діяльність і займається менеджментом у сфері шоу-бізнесу.

1994-го Мозговий потрапив у ДТП і довго відновлювався після перелому хребта. Помер 30 липня 2010 року від зупинки серця. Похований на Байковому кладовищі в Києві.