Собчак, яка втратила дохід від YouTube, заявила, що санкції проти РФ не мають стосуватися "цивільних осіб". Їй відповіли українці

Собчак: YouTube не закрили. Поки що. Але напередодні остаточно обмежили монетизацію. Навіщо?
Фото: xenia_sobchak / Instagram
Російська журналістка Ксенія Собчак 10 березня в Instagram обурилася новими санкціями проти РФ, яка 24 лютого напала на Україну.

"Як журналістку, у якої один із двох основних майданчиків – YouTube, мене дуже хвилює його доступність. YouTube не закрили. Поки що. Але напередодні остаточно обмежили монетизацію. Навіщо? Як це допоможе зупинити те, що відбувається? Кого карають і хто реально страждає від санкцій? Пам'ятаєте, ще минулого тижня президент Fast Retailing Тадасі Янаї говорив, що компанія Uniqlo не йтиме з російського ринку, бо "одяг – це життєва необхідність"? Сьогодні вони передумали, придумавши ввічливу причину. Ідуть щодня й інші компанії – від харчових продуктів до електроніки й авіадеталей. Обіцяють у найближчі місяці платити зарплати тисячам людей, а "далі подивимося", – написала вона, наголосивши, що санкції не мають стосуватися цивільних осіб.

"Ксюхо, нам по ТБ у Києві сказали, що санкції на мирних не діють, не парся", із сарказмом прокоментували пост Собчак українці.

"Це не санкції, а спеціальна фінансова операція", із сарказмом написали українські фоловери.

"А війна має стосуватися цивільних осіб?" поцікавилися користувачі мережі з України, на яку напала Росія.

Контекст:

Після початку військового вторгнення Росії в Україну, що сталося 24 лютого, з країни-агресора стали масово йти міжнародні компанії. Згідно з підрахунками Інституту керівників вищої ланки Єльського університету, РФ уже покинуло більше ніж 300 компаній. Також інформацію про компанії, що відмовилися співпрацювати з РФ, публікує The Page. Про зупинення роботи в Росії заявили платіжні системи PayPal, Visa і MasterCard, інвестиційний банк Goldman Sachs.

Західні країни ввели проти Росії санкції, зокрема персональні проти президента РФ Володимира Путіна. Після введення санкцій у Росії оновилися історичні максимуми падіння курсу рубля щодо євро та долара. Санкційні заходи спричинили обвал економіки країни-агресора, рейтингове агентство Fitch вважає, що суверенний дефолт РФ неминучий. Санкції мають намір розширювати й далі.