Сторож згорілого музею, де зберігали картини Примаченко, розповів, як виносив роботи художниці під обстрілом окупантів. Відео

Сторож музею врятував картини Примаченко, виносячи їх під обстрілами з охопленої вогнем будівлі
Скріншот: Ukrainian Witness / YouTube
На YouTube-каналі проєкту "Український свідок" опубліковано відео, де показано наслідки знищення російськими окупантами Іванківського історико-краєзнавчого музею (Київська область), де зберігали роботи української художниці Марії Примаченко.

У сюжеті зазначають, що картини художниці врятував сторож музею, який жив поруч.

"Снаряд ударив, почало горіти. Ми вирішили, що треба рятувати. Вибили скло і почали виносити. Під обстрілами, під усім цим. Стріляли, а ми виносили, а що робити?" – розповів він. Імені та прізвища сторожа в репортажі не уточнюють.

Врятовані полотна наразі в безпечному місці. Жителі Іванкова в коментарі журналістам заявили, що російські окупанти, які знищили музей, "понесуть покарання перед усім світом".

Відео: Ukrainian Witness / YouTube

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Іванківський історико-краєзнавчий музей згорів 28 лютого після обстрілів окупантами. У музеї зберігали понад 20 робіт Примаченко.

Марія Примаченко (1908–1997) працювала в жанрі "наївного мистецтва". Вона є лауреаткою Національної премії України імені Шевченка. Її поховано у селі Болотня Вишгородського району Київської області.

Примаченко написала понад 800 картин, 650 робіт зберігають у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (Київ). За рішенням ЮНЕСКО, 2009-й було визнано роком Марії Примаченко.