Автор списку артистів, які замовчують війну, розповів, як змусив Лободу публічно засудити напад РФ на Україну

24 березня Лобода вперше публічно засудила війну РФ проти України
Фото: LOBODA / Facebook
Український продюсер Петро Заставний, який є засновником платформи theylovewar.com ("Вони люблять війну") про артистів, які замовчують війну РФ проти України, 7 квітня в інтерв'ю "КП в Украине" розповів, що українська співачка Світлана Лобода (Loboda) заблокувала його після того, як він видалив її із чорного списку.

За словами Заставного, із проханням видалити артистку із чорного списку до нього звернулася її команда.

"Ми не робимо це просто так, якщо нас просять. Є конкретні умови, про які ми й повідомили команді. А саме – потрібно почати говорити про війну й назвати [президента РФ Володимира] Путіна агресором, розказувати про реальну ситуацію, яка наразі відбувається у країні. Мені сказали, що Лобода поділяє цю думку, але не може наразі сказати це публічно через свого продюсера Нателлу [Крапівіну], яка перебуває в Росії. І вже через декілька годин, увечері, Світлана опублікувала пост про війну. Там були слова, що вона не визнає жодних списків. Хоча всі ми розуміємо, що саме він і послугував поштовхом до дій. Хоча б до того, що Світлана публічно буде говорити про війну. Вона, до речі, потім мене заблокувала, – розповів Заставний. – Ми побачили її пост і прийняли рішення виключити її зі списку. Зараз вона допомагає біженцям гуманітарно, виділяє кошти. А далі час покаже, як буде".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

До нападу РФ на Україну Loboda гастролювала в Росії і брала участь у популярних шоу на пропагандистських каналах. Зокрема, вона була тренеркою російського проєкту "Голос країни" на каналі "Россия", а також знімалася в шоу "Вечерний Ургант" на пропагандистському "Первом канале".

28 лютого українська ведуча Катя Осадча звернулася до неї із закликом не замовчувати російської агресії проти України.

1 березня, майже за тиждень після вторгнення РФ в Україну, Loboda, не називаючи імен, звернулася до людей, "які вершать долі, закінчити це пекло". Співачка була перед камерою у сльозах і плакала протягом усього ролика.

17 березня артистка показала свій український паспорт, заявивши, що є громадянкою України.

21 березня комітет гуманітарної та інформаційної політики звернувся до президента України Володимира Зеленського з пропозицією щодо позбавлення державних нагород – почесних звань "народний артист України" та "заслужений артист України" – деяких культурних діячів, серед яких було вказано і Лободу.

24 березня Лобода вперше публічно засудила війну РФ проти України, а також сама і за допомогою Крапівіної почала публікувати в мережах інформацію про те, як і чим допомагає Україні. 28 березня про волонтерську діяльність співачки розповів мер Борисполя Володимир Борисенко. За його словами, артистка передала для тероборони автомобіль та сплатила рахунок більше ніж на 1,5 млн грн для купівлі бронежилетів та турнікетів.

Наприкінці березня стало відомо, що Лободу видалили з бази сайта theylovewar.com ("Вони люблять війну"), куди її занесли за замовчування агресії путінського режиму.