"Він про кожного з нас". Фільм про Джамалу Jamala. Songs of Freedom переміг на фестивалі в Каннах

Джамала: У кожному кадрі цього фільму те, що переживають українці вже три роки
Фото: jamalajaaa / Instagram

Документальний фільм Jamala. Songs of Freedom ("Джамала: Пісні свободи") про українську співачку Джамалу переміг на кінофестивалі Cannes Corporate Media & TV Awards у Каннах. Про це Джамала 30 вересня повідомила в Instagram.

"Читаю і не можу повірити в це... З майже 800 заявок із 46 країн журі обрало саме цей фільм, який переміг і отримав "Золотого дельфіна" в категорії Human Concerns and Social Issues, – написала артистка. – Цей фільм про нас, про кожного з нас. У кожному кадрі цього фільму – те, що переживають українці вже три роки. Тут про історію з початку повномасштабного вторгнення Росії, про ці три роки втрат, болю, страждань, очікувань і невизначеності. Але водночас цей фільм – про нашу відчайдушну боротьбу за свою свободу".

Контекст:

Джамала (справжнє ім'я – Сусана Джамаладінова) має кримськотатарське походження. Вона виросла у Криму, куди разом із батьками переїхала 1989 року. Закінчила Сімферопольське музичне училище імені Чайковського, а згодом – київську Національну музичну академію імені Чайковського за класом оперного вокалу.

2016 року Джамала перемогла в пісенному конкурсі "Євробачення", який відбувався у Стокгольмі, вона виконувала композицію "1944" про депортацію свого народу.

Співачка займає проукраїнську позицію й відкрито засуджує окупацію Криму Росією. Російське видання "Известия" у квітні 2022 року писало, що Джамалі заборонили в'їзд у Росію на 50 років.

У листопаді 2023 року Джамалу оголосили в розшук у країні-агресорі РФ за статтею про так звані фейки про російську армію. Того самого місяця артистку заочно заарештували.