Виставка "Голоси" відкрила в Києві мультимедійний простір музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова

Виставка триватиме до 26 квітня
Фото надала команда проєкту

У Музеї історії міста Києва (вулиця Богдана Хмельницького, 7) 23 лютого розпочала роботу виставка "Голоси", яка відкрила мультимедійний простір музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова з артінсталяцією від Gogolfest. Про це інтернет-виданню "ГОРДОН" повідомила команда проєкту.

"Одне із завдань, яке ми намагалися втілити, – знайти засоби, як коментувати події війни, реагувати на них, залучати до діалогу країни світу. Три інсталяції тут формують триптих, присвячений втраті дому й питанню: де дім? Дім – це стіни? Це близькі? Це ми? Перша інсталяція – "Місто". Зруйноване місто. Місто пам'яті. Місто порожніх будинків. Друга складається з валіз – "Стовп" зруйнованого життя, серед яких є артефакти музею. Третя – стіна "Біженці", де в кожній фігурі ховається емоція, історія людини, яка виїхала. Є й відеоінсталяція, яка має відкритий фінал. Це питання про те, як жити під час війни", – розповів театральний куратор Gogolfest Андрій Палатний про ідею й задум, цілі й творчу реалізацію експозиції.

Фото надала команда проєкту

На відкритті експозиції членкиня наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Наталія Ємченко розповіла про значення музею "Голоси Мирних" для формування культури пам'яті про війну в Україні та про еволюцію проєкту.

"Сьогодні дуже важлива подія для нас: музей "Голоси Мирних" уперше вийшов в офлайн. Віримо, що задум удасться. Музей – це проєкт, найбільший за обсягом збереження даних про війну. З 2014 року ми накопичили понад 100 тис. живих історій. В Україні є чимало ініціатив, які так само фіксують події війни. Наша велика ідея – створити майданчик, на якому ці ініціативи зможуть розмовляти, шукати спільні відповіді й об'єднувати величезні масиви даних у системи", – сказала вона.

Фото надала команда проєкту

"Це партнерство для нас – про обмін експертизами. Дуже важливо фіксувати інформацію одразу, по гарячих слідах, поки не стерлися в пам'яті подробиці й відчуття подій. Через роки історія сприймається інакше і відчувається по-іншому", – додала директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

Директор Інституту національної пам'яті Антон Дробович розповів про значення офлайн-простору музею для розвитку культури пам'яті в Україні.

"Велика втіха – спостерігати, як ростуть круті національні ініціативи зі створення документів епохи. Одна з найпотужніших серед них – музей "Голоси Мирних". Ініціативи, які систематично, командно, за визначеною методологією фіксують дані епохи, можуть стати одним з основних джерел для дослідження подій у майбутньому", – наголосив він.

Контекст:

Продюсером і автором ідеї експозиції є засновник Gogolfest Влад Троїцький. Системним партнером виставки є Музей історії міста Києва. Вона триватиме до 26 квітня.