Залужна: Валера казав: "Загиблі приходять до мене, вони говорять зі мною". Думала, ми цього не переживемо

За словами Залужної, вони із чоловіком разом "довго відновлювалися після Дебальцевого"
Фото: Валерій Залужний / Facebook

Ексголовнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний важко переживав смерть побратимів. Про це у книжці "Залізний генерал. Уроки людяності", посилаючись на слова його дружини Олени Залужної, написала колишня радниця Залужного зі стратегічних комунікацій Людмила Долгоновська, переказ уривків 3 вересня дала "Українська правда".

За словами дружини ексголовкома, вони із чоловіком разом "довго поверталися до нормального життя й відновлювалися після Дебальцевого".

"Валера говорив мені: "Лєно, вони приходять до мене [загиблі], вони говорять зі мною". Думала, ми цього не переживемо", – сказала вона.

Контекст:

У Валерія й Олени Залужних є дві дорослі доньки. В інтерв'ю українському журналісту Дмитрові Комарову, яке вийшло навесні 2023 року, Залужний зізнавався, що рідко бачиться зі своєю сім'єю.

"Родина із 14-го року мене майже не бачила. Я комусь розповідав – не пам'ятаю кому – а, скажу кому: головнокомандувачу збройних сил США. Говорю: "Я влітку, у липні 2014 року поїхав. Повернувся через три місяці на два тижні. Знову поїхав. Повернувся через дев'ять місяців. Вони мене не бачили, – зізнався тоді він. – Вони до цього, скажімо так, звикли".

8 лютого 2024 року український президент Володимир Зеленський звільнив Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ, призначивши замість нього Олександра Сирського.

9 травня Зеленський офіційно призначив Залужного послом України у Великобританії, а перед цим звільнив його з військової служби за станом здоров'я. 11 липня Залужний розпочав виконання обов'язків посла України у Великобританії.