Ексрадниця Залужного розповіла, що на посаду головнокомандувача ЗСУ він погодився після умовлянь дружини

Залужний вагався щодо "стрибка" через два щаблі ієрархії, пише Долгоновська
Фото: Валерій Залужний / Facebook

Валерія Залужного викликали на співбесіду щодо посади головнокомандувача Збройних сил України без відома його на той час начальника Олександра Сирського. Про це у книжці "Залізний генерал. Уроки людяності" написала колишня радниця Залужного зі стратегічних комунікацій Людмила Долгоновська, переказ уривків 3 вересня дала "Українська правда".

За даними Долгоновської, на співбесіду Залужного запросили дзвінком з Офісу президента України, було це наприкінці липня 2021 року.

"Валерій Федорович, який на той момент очолював оперативне командування "Північ", відповів, що має попередити про таку поїздку свого начальника – [зараз головнокомандувача ЗСУ] Олександра Сирського. Утім, людина з ОП порадила цього не робити", – стверджує авторка книжки.

За її даними, Залужний тоді мріяв максимум про посаду командувача операції Об'єднаних сил, а президент Володимир Зеленський запропонував посаду головнокомандувача ЗСУ.

Долгоновська пише, що Залужний вагався, чи погоджуватися, бо у військовій ієрархії це означало перестрибнути одразу два щаблі – посади командувач Сухопутних військ і начальник Генштабу. Умовляла Залужного погодитися його дружина Олена Залужна.

"Найбільше я переймався через те, як до цього поставиться мій безпосередній начальник – Олександр Сирський. Я розумів, що буде шок у суспільстві. І це впаде на мене, на мою дружину. Ми дуже відкриті люди, в нас багато друзів. Публічність завжди завдає удару", – цитує Долгоновська свого колишнього начальника.

Видання пише, що Долгоновська прийшла в комунікації апарату головнокомандувача ще 2020 року, її нібито без пояснення причин звільнили з посади в березні 2023-го.

Контекст:

Залужний обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ з липня 2021-го до 8 лютого 2024 року. Зеленський пояснив відставку головнокомандувача потребою оновлення керівництва Збройних сил.

Новим головнокомандувачем призначили Сирського, який із 2019 року був командувачем Сухопутних військ ЗСУ.

7 березня МЗС повідомило, що Зеленський погодив призначення Залужного послом України у Великобританії. У вечірньому відеозверненні він заявив, що призначення "відповідає побажанню колишнього головнокомандувача".

9 травня Зеленський офіційно призначив Залужного послом України у Великобританії, а перед цим звільнив його з військової служби за станом здоров'я.