"Знаю, що це таке із власного досвіду. Травма на все життя залишається". Мозгова висловилася про масове сексуальне насильство в Бучі

Мозгова: Це все невимовно жахливо
Фото: Олена Мозгова / Facebook
Українська продюсерка Олена Мозгова 12 квітня у Facebook, коментуючи інформацію про масові зґвалтування окупантами українських жінок у Бучі, зізналася, що сама стикалася з насильством.

"Український омбудсмен (уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова"ГОРДОН") заявила про масове сексуальне насильство в Бучі. Це все невимовно жахливо. Я дуже розумію цих жінок та дівчат і дуже їм співчуваю. Знаю, що це таке із власного досвіду. Оговтатися після цього важко, травма на все життя залишається", – написала вона.

Мозгова навела інформацію, опубліковану виданням The New York Times про те, що під час окупації Бучі російські солдати тримали в одному з підвалів приблизно 25 жінок та дівчат віком від 14 до 24 років і регулярно їх ґвалтували. Дев'ять із жертв російських ґвалтівників тепер вагітні.

Також Мозгова послалася на матеріал BBC, у якому 50-річна мешканка передмістя Ганна розповіла, що її зґвалтував військовослужбовець із Чечні. Чоловіка цієї жінки, який намагався захистити її, агресори застрелили.

Продюсерка процитувала коментар Денісової, у якому та зазначила, що російські солдати говорили жінкам, що ґвалтуватимуть їх так, щоб їм не захотілося мати сексуальних контактів із жодним чоловіком. Окупанти заявляли, що в такий спосіб завадять жінкам мати українських дітей.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Зґвалтування заборонено статтею 27 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Денісова звернулася до комісії ООН із розслідування порушень прав людини під час воєнного вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами учасниками ОБСЄ відповідно до Московського механізму. Денісова попросила врахувати ці факти воєнних злочинів РФ в Україні.

Від початку вторгнення російських військ Офіс омбудсмена України отримує скарги з інформацією про статеві злочини росіян на окупованих українських територіях. Про статеві злочини російської армії проти мирного населення на той момент окупованих населених пунктів Київської області повідомляли 17 березня в Офісі президента України.

Генпрокурорка України Ірина Венедіктова 22 березня повідомила про першу підозру окупанту за зґвалтування в Україні. Загалом, за її словами, зареєстровано приблизно 5 тис. воєнних злочинів РФ.

Правозахисна організація Human Rights Watch 3 квітня оприлюднила інформацію про низку злочинів російської армії на окупованих територіях, факти зґвалтувань підтвердили.

Амбасадорка Великобританії в Києві Мелінда Сіммонс вважає, що російські військові використовують зґвалтування як зброю у війні проти України.

Президент України Володимир Зеленський 12 квітня у зверненні до Сейму Литви розповів про звірства російської окупаційної армії в Україні. "Уже зафіксовані сотні випадків зґвалтувань, зокрема неповнолітніх дівчат, зовсім маленьких дітей... І навіть немовляти!" наголосив він.