Як правильно вибрати тюльпани для букета

Свіжі тюльпани можуть стояти у вазі до двох тижнів
Фото: pixabay.com

З приходом весни букети з тюльпанів стають популярними й очікуваними презентами. Щоб букет із цих квітів якнайдовше тішив око, треба знати деякі тонкощі під час вибирання тюльпанів у магазинах.

Вибираючи тюльпани, найкраще зупинитися на виробнику, який зарекомендував себе таким, що пропонує квіти, вирощені природно, без штучного прискорення дозрівання. Тюльпан формується з цибулини до двох місяців. Часто продавці прискорюють цей строк, підвищуючи температуру в теплиці й додаючи хімічні стимулятори у ґрунт. Це негативно позначається на якості квітки. Тюльпан, який визрів за дуже високої температури, простоїть у вазі до двох днів, тоді як вирощений у природних умовах – до двох тижнів.

Найстійкіший клас тюльпана – "Тріумф" – із келихоподібними квітками на довгих стеблах. Високо цінують сорти "Барселона", "Кунг-фу", "Лаура Фуджі". Так звані папугові тюльпани з "порізаними" пелюстками привертають увагу своєю незвичністю, але не стоять довго. Голови занадто великі, і стебло може ламатися під їхньою вагою.

Фото: pixabay.com

Визначити свіжість тюльпана можна, навіть не знаючи, як його було вирощено. Візьміть квітку в руки, тримаючи за стебло горизонтально. Слабка або несвіжа квітка одразу ж опускається. Якісна – зберігатиме пряму лінію. Стебло не має бути дуже тонким.

Треба віддавати перевагу тюльпанам із зеленим пружним листям: навіть їхні кінчики не мають бути сухими. Під час складання букета і тертя стебел одне об одне можна відчути легкий хрускіт: це гарна ознака – квітка не стояла довго зрізаною.

Фото: pixabay.com

Сама голівка квітки в разі легкого натискання пальців має бути твердуватою, пелюстки на дотик – шовковистими, на них не має бути жовтуватих плям. Щоб букет простояв довше у вазі, вибирайте середні за розміром бутони – ще не цілком зрілі. Краще не купувати тюльпанів, які стримує гумка. У такий сосіб продавці можуть спробувати приховати дефекти квітів.

Кінчик стебла тюльпана також може розповісти про свіжість. Якщо він білий, це ознака того, що тюльпан ще не підрізали – це біле місце є частиною цибулини. Квітка продовжує звідти брати для себе корисні речовини. У несвіжої квітки кінчик ніжки буде жовтуватим.

Про історію тюльпанів можна почитати тут.