Для чого кішкам і котам потрібні вуса і як за ними визначити настрій улюбленця

Вуса в котів є на мордочці й на тілі
Фото: depositphotos.com

8 серпня святкують Усесвітній день кішок. Видання "ГОРДОН" із цієї нагоди розповідає про загадки котячих вусів і чому цей орган домашніх улюбленців у жодному разі не можна ушкоджувати.

Коти й кішки, незалежно від статі, на обличчі й тілі мають довгі тонкі вуса. Залежно від місця розташування їхня довжина й товщина відрізняється. Це унікальний орган дотику тварин – своєрідні рецептори. Вібриси, як їх ще називають, дають можливість котам відчувати довкілля й предмети, а також орієнтуватися у просторі.

Фото: depositphotos.com

Вуса – це довгі й жорсткі шерстинки, розташовані над верхньою губою й на щоках. Такі самі в котів є й над очима, а також на лапках між пальчиками й на хвості.

Вібриси є органом дотику, до них проходять нервові закінчення: вони передають імпульси з довкілля. Вуса на обличчі й тілі тварин настільки чутливі, що вловлюють навіть незначні коливання. Наприклад, вібриси на лапах допомагають відчути найменші вібрації поверхні, де перебуває тварина.

Від вусів у мозок тварини надходять сигнали, які допомагають розпізнати небезпеку. Прийнята інформація за допомогою зору і слуху дає цілісну картину довкілля. І від цього залежать дії й поведінка тварини. Вібриси на бровах допомагають захистити очі від травм: у разі наближення небезпеки кіт може відсахнутися й заплющити повіки.

Фото: depositphotos.com

Саме такий надчутливий орган, як вуса, дає кішкам і котам можливість орієнтуватися в темряві. Ці тварини за своєю природою є хижаками, тому під час полювання вуса допомагають їм проаналізувати рух потенційної здобичі завдяки вловлюванню потоків повітря.

За вусами кота можна зрозуміти, що він відчуває: якщо він наляканий, вуса притискаються до щік, якщо зацікавлений – розправлені.

У жодному разі не можна обрізати вуса котам і кішкам, адже це може призвести до дезорієнтації тварини у просторі. Вібриси можуть періодично випадати. Але якщо вони замінюються на нові – це норма, а якщо нові не ростуть, а тварина втрачає і втрачає вусики, потрібно проконсультуватися у ветеринара.