У компанії "Фармак" заявили, що право інтелектуальної власності на марку "Корвалол" належить їй

Дмитро Таранчук: Ми бачимо на ринку лікарський засіб під ТМ "Корвалол-Дарниця" – це порушення прав інтелектуальної власності компанії "Фармак"
Фото: farmak.ua

Виробляти ліки "Корвалол" може будь-яка фірма, але вона має це робити під власною торговельною маркою, заявив директор із правового забезпечення ПАТ "Фармак" Дмитро Таранчук.

На виробництво лікарського препарату "Корвалол" немає монополії, будь-який виробник може випускати такий препарат, але тільки під власною торговельною маркою, заявив директор із правового забезпечення ПАТ "Фармак" Дмитро Таранчук, повідомляє "РБК-Україна".

"Коли мова йде про лікарський препарат, це не може бути об'єктом будь-якої монополії. Оскільки препарат на прикладі лікарського засобу "Корвалол", він не охороняється з точки зору захисту прав інтелектуальної власності як сам препарат. Тобто кожен виробник, який розробив і довів його ефективність, безпеку і вивів на ринок, може це зробити, але під власним брендом, під власною назвою, яка жодним чином не має бути схожою до ступеня змішування з будь-якою іншою зареєстрованою торговою маркою в Україні", – пояснив він.

Випуск "Корвалолу" з такою самою назвою іншим фармвиробником Таранчук назвав недобросовісною конкуренцією.

"Ми бачимо на ринку лікарський засіб під ТМ "Корвалол-Дарниця", і реєстрація такого позначення, і використання позначення "Корвалол" у цьому лікарському засобі – це порушення прав інтелектуальної власності компанії "Фармак", – заявив топменеджер. – Тобто не може бути монополізму на такому ринку, де випускається препарат "Корвалол", тому що сам "Корвалол" не є захищеним з точки зору законодавства з інтелектуальної власності. І я знову повторюся, будь-хто з тих, хто виробляє лікарські засоби, може здійснити таку розробку і його виробляти на ринку, але під своїм власним брендом".

Судовий спір між фармвиробниками триває із 2004 року. У 2017-му Апеляційна палата Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) визнала позначення "Корвалол Corvalolum" добре відомим стосовно до "Фармака". У 2018 році це рішення скасував Київський апеляційний господарський суд з апеляційною скаргою "Дарниці". "Фармак" звернувся у Верховний Суд, 25 червня Велика палата суду ухвалила рішення скерувати справу на повторний розгляд у суд першої інстанції.