Адвокат політв'язня Зейтуллаєва: За 8–10 днів він ледве пересуватиметься

Курбедінов розповів про стан Зейтуллаєва
Фото: Эмиль Курбединов / Facebook

Засуджений російським судом на 15 років житель Криму Руслан Зейтуллаєв продовжує голодування, повідомив його захисник Еміль Курбедінов.

Політв'язень, кримчанин Руслан Зейтуллаєв, якого Верховний суд Росії засудив до 15 років ув'язнення, після перших днів голодування почувається нормально, проте найближчим часом може ослабнути. Про це "Громадському радіо" розповів його адвокат Еміль Курбедінов.

"На момент, коли він оголосив голодування, почувався задовільно: набрав у вазі те, що втратив під час перших двох голодувань. Сьогодні четвертий день голодування. Ми припускаємо, що він ослаб. Якщо згадати перші два голодування, він дуже ослаб за 8–10 днів. Думаю, що за 8–10 днів стан його буде таким, що він ледве пересуватиметься", – сказав Курбедінов.

Адвокат зазначив, що лише під час другого голодування до Зейтуллаєва допустили консула і почали стежити за станом здоров'я.

"Це зводиться до чого? Просто вимірювати тиск. Якщо тиск упав, попросять його щось випити. Він, звичайно, відмовляється від уживання ліків", – повідомив юрист.

Зейтуллаєва заарештували в січні 2015 року в анексованому Криму у справі організації "Хізб ут-Тахрір", діяльність якої в Росії незаконна.

Суд першої інстанції призначив йому сім років ув'язнення.

Проте справу Зейтуллаєва надіслали на новий розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду, який 26 квітня 2017 року засудив його до 12 років суворого режиму.

У травні російська прокуратура подала апеляцію до Верховного суду РФ, вимагаючи призначити кримчанину 17 років колонії суворого режиму.

27 липня Верховний суд Росії збільшив термін ув'язнення Зейтуллаєву до 15 років.

На знак протесту він утретє з початку квітня оголосив безстрокове голодування.