Балух пробуде у штрафному ізоляторі щонайменше до 2 липня – адвокатка

Дінзе повідомила, що Балуха помістили в ШІЗО за те, що він нібито порушив внутрішній розпорядок
Фото: ru.krymr.com

Співробітники колонії Тверської області Росії спеціально спровокували ситуацію, через яку українського політв'язня Володимира Балуха знову помістили у штрафний ізолятор, сказала адвокатка українця Ольга Дінзе.

Засуджений в анексованому Криму український активіст Володимир Балух, який відбуває покарання в колонії Тверської області Росії, перебуватиме у штрафному ізоляторі щонайменше до 2 липня. Про це 21 червня "Крим.Реалії" розповіла адвокатка Ольга Дінзе, яка відвідала українця цього дня.

"Його перевели з лікувально-профілактичного закладу назад до колонії. Після приїзду в колонію він чотири дні перебував у п'ятому загоні. Після чого співробітники колонії спеціально створили ситуацію, тобто провокацію, після якої вони зафіксували чергове незначне порушення і помістили його в ШІЗО", – розповіла Дінзе.

За її словами, причиною стало нібито порушення внутрішнього розпорядку колонії.

"Балуху перед вечерею стало зле, і він попросив відвести його до лікаря. Співробітник колонії сказав: "Ти приляж поки". Балух приліг, хоча це не можна в такий час доби. Його тут же сфотографували, відвели в медичну частину і помістили в ШІЗО за те, що він порушив внутрішній розпорядок", – говорить вона.

Публічних коментарів співробітників російської колонії стосовно цього немає.

Про поміщення Балуха в ШІЗО 20 червня повідомив єпископ Апостольської православної церкви Росії, член Правозахисної ради Санкт-Петербурга Григорій Міхнов-Вайтенко.

Фермера з Роздольненського району Криму Володимира Балуха було затримано після обшуку у грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку виявили набої і тротилові шашки.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, ударив його й образив.

Адвокати і правозахисники стверджують, що Балух став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який було вивішено у дворі його будинку.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). У своєму останньому слові українець заявив про політичний мотив переслідування. У жовтні так званий Верховний суд в окупованому Криму скоротив строк тюремного ув'язнення Балуха на один місяць.

30 березня Балуха привезли в колонію російського міста Торжок Тверської області.

4 квітня його помістили в ШІЗО.

8 травня Дінзе повідомила, що в активіста помітно погіршився стан здоров'я, з'явилися набряки, які свідчать про хворобу нирок.

14 травня українська омбудсменка Людмила Денісова заявила, що Балух перебуває в ізоляторі російської колонії в жахливих умовах, на воді та хлібі.

Наприкінці травня він погодився написати заяву на переведення в тюремну лікарню, повідомила волонтерка Вікторія Івлєва. 11 червня Дінзе повідомляла про його переведення і поліпшення самопочуття українця.