Бекіров заявив, що в нього силоміць узяли слину для експертизи – адвокат

10 січня 2019 року "суд" у Криму залишив Бекірова під арештом
Фото: Алексей Ладин / Facebook

За словами адвоката кримськотатарського активіста Едема Бекірова Олексія Ладіна, російські силовики в окупованому Криму можуть фальсифікувати докази проти його підзахисного. Бекірова підозрюють у транспортуванні тротилу.

Кримськотатарський активіст Едем Бекіров, обвинувачений в окупованому Криму в зберіганні вибухових речовин, заявив про те, що російські силовики силоміць узяли в нього слину для біологічної експертизи, повідомив 14 січня "Крим.Реалії" його адвокат Олексій Ладін.

За словами Ладіна, такі дії російських силовиків можуть призвести до фальсифікації речових доказів.

Адвокат розповів, що біологічний матеріал у Бекірова брали двічі: уперше – після затримання 12 грудня 2018 року в будівлі ФСБ в окупованому Криму, удруге – у СІЗО Сімферополя 29 грудня 2018 року "без присутності захисника, фактично насильно".

Захист Бекірова вказав на це у протоколі про ознайомлення з постановою слідчого про призначення біологічної експертизи.

"12 грудня в будівлі ФСБ у Криму й Севастополі невідомі особи в цивільному одязі взяли у Бекірова зразки слини. Оскільки їх вилучено в непроцесуальний спосіб і слідчий узагалі заперечує факт їх вилучення, є підстави вважати, що вони можуть опинитися на тій вибухівці й набоях, які нібито передавав Бекіров", – заявив Ладін.

Бекіров також написав заяву про проведення процесуальної перевірки, порушення кримінальної справи і притягнення до відповідальності невідомих йому осіб, які в будівлі ФСБ окупованого Криму "вчинили злочин, перевищивши свої посадові обов'язки".

Жителя Херсонської області Бекірова затримали вранці 12 грудня 2018 року під час проходження паспортного контролю на території, яку контролюють російські окупанти. Активіст їхав у Крим, щоб відвідати 78-річну матір і родичів. Увечері того самого дня він зателефонував дружині з ФСБ окупованого Сімферополя.

13 грудня "Київський районний суд" Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці. Йому стало зле в залі "суду". У 57-річного Бекірова цукровий діабет, ампутована нога, нещодавно йому зробили операцію на серці. Наступна операція на серці мала бути 16 грудня.

Бекірову інкримінують поширення і транспортування 12 кг тротилу і 190 бойових набоїв. Його адвокат Олексій Ладін зазначає, що Бекіров через стан здоров'я фізично не міг підняти сумку з такою вагою.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з арештом кримськотатарського активіста.

США і ЄС закликали Росію звільнити Бекірова.

10 січня 2019 року "суд" залишив активіста під арештом до 11 лютого.