Чийгоз: ФСБшники тиснули на кримінальних авторитетів, щоб вони жорстко щодо мене відпрацювали, але злодії відмовилися

Із січня 2015 року до жовтня 2017-го Чийгоза утримували в СІЗО
Фото: Ахтем Чийгоз / Facebook

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, колишній політв'язень Кремля Ахтем Чийгоз заявив в інтерв'ю "ГОРДОН", що у 20142015 роках "шизофренія "Крим наш!" зачепила навіть мешканців кримських в'язниць.

Кримінальні авторитети відмовилися "відпрацювати" у в'язниці щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, колишнього політв'язня Кремля Ахтема Чийгоза. Про це сам Чийгоз розповів в інтерв'ю виданню "ГОРДОН".

"Найважчими були 2014–2015 роки, тому що шизофренія "Крим наш!" зачепила всі верстви населення, зокрема мешканців в'язниць... Скільки б ти не радів приходу Росії, усередині себе все одно розумієш, що вчинив зраду. І коли на твоєму тлі перебувають люди, які потрапили у в'язницю, пройшли тортури і все одно не зламалися, звичайно, це трясло. У мене були розмови із внутрішньотюремним світом, який не розумів, чому я не радію приходу "русского мира" й агресивно виступаю проти", – сказав Чийгоз.

За його словами, тільки здається, що люди, які сидять у тюрмах, – інші.

"Ні, такі самі, як скрізь, тільки в інших умовах. Правила у в'язниці упорядковані внутрішніми стосунками, а не так, як на волі, де кожний негідник може виставити себе героєм, пропетляти або пробити собі дорогу ліктями. За ґратами поняття "правильно – неправильно" жорстко розділені й упорядковані, але там такі самі люди, у яких є свої переваги... ФСБшники тиснули на кримінальних авторитетів, щоб вони жорстко щодо мене відпрацювали, але злодії відмовилися. Вони самі мені казали: "Ну так, була така вказівка ззовні", – продовжив колишній в'язень Кремля.

Відповідаючи на запитання, чому відмовилися, Чийгоз сказав: "Тому що не за поняттями".

"Бо потім у них в іншій в'язниці запитають: "Чим Чийгоз порушив принципи, що ви так жорстко його покарали?" – зазначив колишній політв'язень.

 Чийгоз: Мені казали: "Ахтеме-ага, нам потрібен свій Кадиров у Криму". Пропонували $3 млн. Цифру особисто Аксьонов озвучив. Читайте повний текст інтерв'ю

У вересні 2017 року підконтрольний Росії суд Криму засудив Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму за організацію масових заворушень під час окупації Криму Росією 2014 року. Із січня 2015 року його утримували в СІЗО.

25 жовтня Чийгоза та заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова доправили літаком до Туреччини. За словами лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, це стало можливим завдяки зусиллям керівництва України, міжнародних організацій і президента Туреччини.

Укази про помилування засекречено, Умеров і Чийгоз заявили, що відмовилися писати клопотання на ім'я президента Росії Володимира Путіна.

27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли до Києва.