Чубаров ініціював кримінальне переслідування для тих, хто незаконно переселяється в анексований Крим

Чубаров: Це не просто репресії, витісняються кримські татари та етнічні українці
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook

Незаконне заселення анексованого Криму громадянами Росії є не просто порушенням кордонів України, а колонізацією української території, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував внести поправки в законодавство, за якими будуть переслідувати людей, що незаконно заселяють анексований Крим. Про це він повідомив під час виїзного засідання комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей, АРК та міста Севастополя, яке відбулося 12 лютого на контрольному пункті в'їзду/виїзду "Чонгар". Про це повідомляє "Укрінформ".

Він нагадав, що окупаційна влада витісняє з півострова громадян України, а на їхнє місце незаконно заселяє росіян.

"Ми маємо працювати над законопроєктами й у нас були певні напрацювання. Я візьму лише одну сферу – це ж не просто репресії. Це витісняються кримські татари та етнічні українці. Одночасно туди переселяються громадяни Росії . Хто нам заважає вносити у Кримінальний кодекс поправки, як будуть переслідуватися ті люди, які поселилися в Криму попри законодавство України", – сказав Чубаров.

Він підкреслив, що це не просто порушення кордонів України, а колонізація української території.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

У травні 2018 року уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що російська влада переселила на територію анексованого Криму понад мільйон людей.

За офіційними даними, на кінець 2019 року із Криму виїхало майже 43 тис. осіб. За даними ОБСЄ та українських громадських організацій, загальна кількість фактичних переселенців може сягати 100 тис. осіб.