Джемілєв про голодування Сенцова: Найголовнішої мети він досяг – привернув максимальну увагу

Джемілєв: Що я скажу Олегу Сенцову? Що я для нього зробив? Я нічого для нього не зробив
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Якщо західні країни введуть жорсткі санкції щодо Росії у відповідь на голодування засудженого у РФ українського режисера Олега Сенцова, це буде великим результатом. Таку думку висловив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

В інтерв'ю виданню "Українська правда" уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів, що його від голодування, яке тривало 303 дні, відмовив радянський академік і дисидент Андрій Сахаров.

"Для мого звільнення багато чого зробив Сахаров. Наприкінці він сказав мені: "Я тебе прошу, припини голодування, твоє життя на руку нашим ворогам". Відкидати його слова я не міг", – зазначив Джемілєв.

На його думку, ніхто не може сказати тому, хто голодує: "продовжуй голодування", тому що це – відповідальність за його можливу смерть.

Джемілєв сказав, що нічого не зробив для засудженого у РФ українського режисера Олега Сенцова, щоб переконати його покинути голодувати: "Що я скажу Олегу Сенцову? Що я для нього зробив? Я нічого для нього не зробив. У нього немає переді мною такого обов'язку, який був у мене перед Сахаровим. Тому говорити просто "знімай голодування" – це людський обов′язок. Але людина сама має вирішувати – знімати чи не знімати".

Джемілєв висловив думку, що якщо зараз західні країни введуть жорсткі санкції щодо Росії у відповідь на голодування Сенцова, це буде великим результатом.

"Хоча найголовнішої мети він досяг – привернув максимальну увагу. Сказано стільки про свавілля і беззаконня російських органів. Хоча, якщо говорити цинічно, то смерть Сенцова, звісно, викличе ще більший резонанс", – додав уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу.

Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування в колонії міста Лабитнангі. Він висунув вимогу звільнити 64 українських політв'язнів, але себе до списку не заніс.

28 травня у Федеральній службі виконання покарань РФ заявили, що Сенцов погодився на підтримувальну терапію.

4 червня Сенцова відвідав адвокат Дмитро Дінзе. Посилаючись на інформацію лікарів, адвокат повідомив, що є велика ймовірність того, що в Сенцова почнуть відмовляти нирки. За час голодування режисер схуд на 8 кг.

6 червня адвокат Дмитро Дінзе заявив, що цього тижня вирішуватимуть питання про примусове годування Сенцова через крапельницю і через ніс.