Джемілєв переконаний, що коли кримські татари дізнаються про обмін їх на "бандитів", вони можуть відмовитися від нього

Джемілєв: Росіяни категорично проти звільнення кримських татар
Фото: Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу / Facebook

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат від "Європейської солідарності" Мустафа Джемілєв заявив, що серед утримуваних окупаційною владою Криму і російською владою кримських татар є ідейні люди. На його думку, обмінювати потрібно передусім тих, у кого набільші строки ув'язнення, і за станом здоров'я.

Занесені у список для можливого майбутнього обміну утримуваними особами кримські татари можуть відмовитися брати в ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на "бандитів". Таку думку в коментарі "Громадському радіо" висловив лідер кримськотатарського народу, нардеп від "Європейської солідарності" Мустафа Джемілєв.

"Нам передали список із Служби безпеки України на затвердження. І невдовзі вони будь-якою ціною все-таки планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритети: обмінювати потрібно передовсім тих, у кого найбільші терміни, наприклад 17–18 років і за станом здоров'я. Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це", – зазначив Джемілєв.

Він сказав, що вів розмови про занесення кримських татар у списки з уповноваженою Верховної Ради з прав людини Людмилою Денісовою.

"Вона говорила: "Звісно, включимо". Але я мушу сказати, що росіяни категорично проти звільнення кримських татар. По-друге, у нас там досить ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися. От ми з допомогою [президента Туреччини Реджепа] Ердогана звільнили [заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу] Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Ердоган нам говорив, що попросив [президента РФ Володимира] Путіна звільнити їх, а потім з'ясували, що в обмін на це Туреччина була змушена видати двох терористів, які на території Туреччини вбивали чеченських дисидентів. Це професійні вбивці, співробітники ГРУ. І ось Умеров і Чийгоз кажуть: "Якби ми знали, що такою ціною, ми б не звільнялися", – зазначив Джемілєв.

Він додав, що в разі такого обміну для української влади можуть виникнути "неприємні" запитання.

У грудні 2019 року представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що жителі Криму, яких утримують на території півострова та у РФ, буде занесено у список для обміну на наступному етапі звільнення.

У січні 2020 року факт переговорів про це підтвердив президент України Володимир Зеленський.

Останній обмін утримуваними особами стався 29 грудня 2019 року між Україною та бойовиками "ДНР" і "ЛНР". Це сталося біля КПВВ "Майорське" в Донецькій області незабаром після зустрічі "Нормандської четвірки" в Парижі. За даними Служби безпеки України, з непідконтрольних територій повернулося 76 українців.

В інтерв'ю турецькому телеканалу TPT, оприлюдненому 6 березня, Зеленський говорив, що Україна передала бойовикам ОРДЛО список із 200 українських бранців для майбутнього обміну. Президент сподівається на обмін у березні.

Денісова заявила, що в нових списках на обмін 86 кримських татар.