Фейгін: У Росії адвокати – безпорадні люди. Зніміть рожеві окуляри! Жодного суду щодо українських моряків ви там не виграєте

Фейгін: Українці не розуміють: як же так, що в Росії немає суду? А ось немає! Москві просто плювати на громадську думку і на позицію Заходу

Фото: Александр Барошин / Facebook

Росія повністю випала з поля міжнародного права і його дотримання, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" юрист Марк Фейгін.

Захопленим у Керченській протоці українським морякам не вдасться виграти суд у Росії. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив юрист Марк Фейгін.

"Справу проти українських моряків було відкрито в Криму. Теоретично її можуть передати в Москву, знайшовши "особливі підстави". І було б дивно, якби справу ФСБ не засекретили. Тому відповідне рішення, думаю, ухвалять. Я не бачу можливості, щоб кримські адвокати могли захищати українських моряків у Москві. Перш за все через матеріальну складову. Проживання, харчування, гонорар якийсь ще треба. Плюс у них залишаються підзахисні в Криму. А отже, доведеться літати туди-сюди. Ще один варіант – справу могли перенести в Москву, тому що тут ФСБ простіше приставити до моряків своїх адвокатів. Українці, які (упевнений, що під тиском) визнали свою провину, найімовірніше, погодяться на ФСБшних адвокатів. І не виключено, що кількість моряків, які визнають свою провину, зросте – знову ж таки, у Москві ФСБшникам буде простіше на них тиснути. І тепер з'являється можливість ще більше ізолювати захоплених українців і перешкоджати долученню у справу адвокатів", – зазначив Фейгін.

Він не відкидає, що співробітники ФСБ намагатимуться завербувати українських моряків.

"Я впевнений, що зараз із моряками працюють. Намагаються змусити їх визнати свою провину. Водночас, якщо частина з них зізнається, то що-небудь доводити щодо інших ФСБшникам уже не доведеться. Справа групова. Різниця лише в ступені провини. Не виключено, що когось з українських моряків співробітники ФСБ намагатимуться завербувати. На жаль, у РФ адвокат більше не може допомогти своєму клієнтові. Можливості захисту вичерпані. І українці цього не розуміють: як же так, що в Росії немає суду? А ось немає! Москві просто плювати на громадську думку і на позицію Заходу. Ще кілька років тому ситуація була іншою, і побоюючись реакції тих самих США, захоплені судна Росія повернула б. А зараз уже ні. Навіть дурень або якийсь недорозвинений студент розбереться, що РФ не мала права на такі дії в Керченській протоці. Москва порушила будь-які домовленості", – підкреслив юрист.

На його думку, РФ не готова на обмін українських моряків.

"Думаю, Москва плюне на вимогу Європейського суду з прав людини надати інформацію щодо українських моряків. Усі ці рішення вони ніколи і не виконували. Росія повністю випала з поля міжнародного права і його дотримання. Адже згідно з конституцією РФ, норми міжнародного права мають перевагу над національними. Тому жодні адвокати нічого більше не вирішують. Можете нічого від них не чекати. У Росії це безпорадні люди. Зніміть рожеві окуляри! Жодного суду щодо українських моряків ви там не виграєте. Я вважаю, що питання про невизнання їх військовополоненими вже вирішено. Женевської конвенції в Москві дотримуватися теж не збираються. В іншому разі судити моряків має військовий суд. І тоді їх можна було б обміняти. Але навряд чи РФ на це погодиться", – резюмував Фейгін.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Із 24 захоплених у полон українців троє дістали поранення.

ФСБ порушила проти українських військових кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу РФ про незаконне перетинання державного кордону. 27-го і 28 листопада "суди" в Керчі та Сімферополі ухвалили рішення взяти під варту українських моряків строком на два місяці.

Захистом українців зайнялася група адвокатів, більшість з яких кримські татари.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що координувати міжнародно-правову позицію групи адвокатів буде російський адвокат Микола Полозов.

30 листопада "уповноважений з прав людини" в анексованому Криму Людмила Лубіна заявила, що всіх українських моряків перевезли до Москви. Трьох моряків помістили до лікарні СІЗО "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Адвокат Микола Полозов повідомив, що 24 морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО та ОБСЄ.