Фельгенгауер: Росія не буде підтверджувати або спростовувати наявність ядерної зброї у Криму. Але вона там є, можна не сумніватися

Фельгенгауер: У РФ досить багато тактичного озброєння – за різними оцінками, до 10 тис. блоків
Фото: svoboda.org

В окупованому Криму є необхідні для ядерної зброї повітряні і морські носії, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" російський військовий експерт Павло Фельгенгауер.

Росія розмістила свою ядерну зброю в окупованому Криму, однак офіційно не буде цього підтверджувати або спростовувати. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив російський військовий експерт Павло Фельгенгауер.

"Напевно, у Криму є ядерна зброя. А чому б їй там не бути? Там російські сили, а отже, і зброя. Питання в тому, де вона – у бункерах чи причеплена до носіїв? З огляду на нинішню ситуацію, цілком можливо, що якусь кількість уже і причепили. А ситуація в нас передвоєнна. Мова про тактичну ядерну зброю. Формально це таємно, але носії вже готові, а спеціальні боєприпаси, за ідеєю, розміщені на складах 12-го Головного управління міноборони РФ. Я думаю, на кораблях Чорноморського флоту та на авіабазах це озброєння теж є. Жодної проблеми в цьому Росія не бачить", – сказав співрозмовник.

За його словами, у РФ досить великий арсенал тактичного озброєння.

"Для Москви Крим – російська територія, тому домовленості про нерозповсюдження ядерної зброї її не сильно хвилюють. Якщо говорити про угоду СРСР (а пізніше – РФ) зі США від 1991 року про нерозміщення тактичної ядерної зброї на кораблях і літаках, то вона мала лише джентльменський характер. І, наскільки мені відомо, її зараз фактично не виконують. Загалом у РФ доволі багато тактичного озброєння – за різними оцінками, до 10 тис. блоків. Очевидно, що Росія не буде підтверджувати або спростовувати наявність ядерної зброї у Криму. Але вона там є, можна не сумніватися. Адже там є носії – і повітряні, і наземні, і морські", – зазначив Фельгенгауер.

В інтерв'ю телеканалу ATR міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія могла розмістити в окупованому Криму ядерну зброю або побудувати інфраструктуру для неї.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.