Глава МЗС Латвії закликав Росію звільнити українських моряків

Рінкевичс висловив "рішучу підтримку" Україні з боку Латвії
Фото: mfa.gov.lv

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс заявив, що Росія має припинити блокаду Керченської протоки.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс закликав Росію звільнити захоплених у Керченській протоці українських військових і кораблі Військово-морських сил України. Про це він написав у своєму Twitter.

Міністр повідомив, що провів телефонну розмову з українським колегою Павлом Клімкіним, і підтвердив "рішучу підтримку" Україні з боку Латвії.

"Я закликаю Росію звільнити затриманих українських моряків і кораблі, Росія має припинити блокаду Керченської протоки", – написав Рінкевичс.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Затримано 24 українців, троє з них дістали поранення

Голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що на захоплених кораблях перебували контррозвідники СБУ, які виконували завдання із контррозвідувального забезпечення підрозділів ВМС України. За його словами, один з офіцерів СБУ дістав важке поранення.

ФСБ порушила проти українських військових кримінальну справу за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання державного кордону) Кримінального кодексу РФ.

У Генпрокуратурі України заявили, що українські правоохоронці повідомили про підозру прикордонників ФСБ і російських військовослужбовців, які напали на моряків. Їх підозрюють у розв'язуванні і веденні агресивної війни, а також у замаху на вбивство.

27 листопада "Київський районний суд Сімферополя" заарештував 12 українських моряків. Того самого дня "Керченський міський суд" обрав аналогічний запобіжний захід ще трьом морякам, які перебували в лікарні, незалежних адвокатів до них не пустили.

Сьогодні "суд" заарештував на два місяці співробітника СБУ Андрія Драча і капітана 3-го рангу Володимира Лісового.