Іслямов: В імамів, які працюють із ФСБ, є завдання – переконати кримських татар, щоб вони визнали окупацію Криму

Іслямов: Це методи роботи ФСБ
Фото: Ленур Ислямов / Facebook

Якщо міжнародна громадськість ніяк не відреагує, кримських татар, затриманих сьогодні у Криму, не відпустять, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" керівник кримськотатарського телеканала ATR Ленур Іслямов.

Проводячи обшуки і затримання кримських татар, російська влада намагається змусити їх тікати з окупованого Криму, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" керівник кримськотатарського телеканала ATR Ленур Іслямов.

"Зараз відомо, що росіяни завербували муфтія, якого ми свого часу обирали. Тепер він пише доноси на непокірних мусульман, які відмовляються ходити в організовані ФСБ мечеті. Обшуки і затримання кримських татар – це тиск на всіх, хто чинить опір у Криму. Особливо тиснуть на сім'ї, де багато дітей. Генеральна лінія ФСБ – прибрати всіх кримських татар. Вони залякують людей, щоб ті самі виїжджали з півострова. І водночас Крим заселяють вірнопідданими громадянами імперії. Жодної екстремістської організації не існує. Затримані – звичайні люди, які просто живуть і моляться. Не виключено, що вони навіть ніколи не брали участі ні в яких мітингах, але все ж стали метою російських силовиків", – зазначив Іслямов.

На його думку, президент РФ Володимир Путін розраховує домогтися визнання анексії Криму в обмін на припинення бойових дій на Донбасі.

"Кримських татар, які відкрито заявляють про свою позицію, судять офіційно. А тих, хто мовчав, забирає автомобіль без розпізнавальних знаків. Ніхто їм нічого не пояснює. Це методи роботи ФСБ. Якщо міжнародна громадськість ніяк не відреагує, затриманих у Криму не відпустять. У імамів, які працюють із ФСБ, є завдання – переконати кримських татар, щоб вони визнали окупацію Криму. Людям нав'язують думку, що Джемілєв (уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв."ГОРДОН") і Чубаров (глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров."ГОРДОН") утекли, покинувши їх напризволяще. Путін іде на підвищення ставок. Він розраховує обміняти Крим на врегулювання ситуації на Донбасі", – підкреслив Іслямов.

2 жовтня у Криму обшукали і затримали щонайменше чотирьох кримських татар – Талята Абдурахманова, Рената Сулейманова, Арсена Кубедінова і Сейрана Мустафаєва.

"Управління Федеральної служби безпеки РФ у Криму і Севастополі" повідомило про припинення діяльності членів міжнародної релігійної організації "Таблігі Джамаат", яку визнано екстремістською в Росії. Затримання проходили в Сімферополі, Сімферопольському та Білогірському районах.

У Міністерстві закордонних справ України вимагали припинити дискримінацію кримських татар.

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.