Через загрозу з боку Росії у двох областях України посилили охорону об'єктів інфраструктури – Наєв

Наєв назвав відомства, які залучені до охорони інфраструктури
Фото: Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв повідомив, що серед об'єктів, охорону яких посилили в Миколаївській і Херсонській областях, – канал, яким постачали воду в Крим.

У Херсонській та Миколаївській областях посилили охорону критичних об'єктів інфраструктури. Про це 5 червня повідомив "Укрінформу" командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв.

Журналіст запитав, "чи планує Україна нарощувати можливості в Херсонській та Миколаївській областях у зв'язку з інформацією про можливе вторгнення РФ у східні області з метою здобуття контролю над Північно-Кримським каналом".

"Дійсно, така інформація проходила, але ми вже завчасно провели такі заходи. Ми спланували посилення охорони критично важливих об'єктів. Зокрема, це стосується й водогону нашої дніпровської води до тимчасово окупованої території. Ми всі ці об'єкти посилили  і охорону, і оборону, а також проводимо визначені контрдиверсійні і контртерористичні заходи", – пояснив Наєв.

Він зазначив, що цим займаються і військові, і співробітники Служби безпеки України, Національна гвардія, і поліція, і розвідка.

"Укрінформ" нагадав, що напередодні президент американського Jamestown Foundation Глен Говард під час онлайн-конференції висловив думку, що посушливе літо в Криму може спонукати Росію, що окупувала півострів, перейти до активних дій у Херсонській області, щоб здобути контроль над Північно-Кримським каналом.

Україна забезпечувала через Північно-Кримський канал до 85% потреб Криму в прісній воді. Після анексії Криму РФ навесні 2014 року Київ припинив постачання води на півострів.

У квітні 2017 року кримська влада запевняла, що їй вдалося повністю подолати цю проблему, але, як повідомляли експерти виданню "Крим.Реалії", ця інформація не відповідає дійсності. За даними ЗМІ, у Криму поки не знайшли альтернативи постачанню дніпровської води, крім масштабного викачування підземних вод.

У лютому 2020 року в Сімферополі повідомили про дефіцит питної води.

5 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що непостачання води в Крим призведе до гуманітарної катастрофи. Після критики в соцмережах прем'єр сказав, що Київ зможе постачати воду в Криму лише після його повернення під контроль України.

Наприкінці травня глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що українська влада буде чинити тиск із метою змусити відновити постачання дніпровської води в Крим. Він закликав бути максимально уважними протягом найближчих місяців і не відкинув, що Росія може піти на силові дії, а "третя сторона" переконуватиме Україну почати водопостачання на півострів. 1 червня колишня "прокурорка" анексованого півострова Наталія Поклонська повідомила в Telegram, що звернулася до верховного комісара Організації Об'єднаних Націй із прав людини Мішеля Бачелета щодо постачання води в Крим. Вона заявила, що Україна позбавила мільйони людей базисного і невід'ємного права на питну воду, і прирівняла такі дії до репресій.