Євросоюз увів санкції проти компаній, причетних до будівництва Кримського мосту

ЄС увів санкції проти компаній із РФ
Фото: ЕРА

Європейська рада розглядає будівництво мосту через Керченську протоку як чергову дію, що підриває територіальну цілісність і суверенітет України, нагадали у Брюсселі.

30 липня Європейський союз запровадив санкції проти шести російських компаній, які брали участь у будівництві Кримського мосту. Про це повідомляють в офіційному журналі ЄС.

У списку є ПАТ "Мостотрест", ТОВ "Стройгазмонтаж", АТ "Институт Гипростроймост – Санкт-Петербург", ТОВ "Судостроительный завод "Залив", ТОВ "Стройгазмонтаж – Мост" і АТ "ВАД".

"Європейська рада розглядає будівництво мосту через Керченську протоку як чергову дію, що підриває територіальну цілісність і суверенітет України... Будівництво цього мосту і його офіційне відкриття 15 травня 2018 року є основними символічними кроками в установленні контролю Російської Федерації над незаконно анексованим Кримом і Севастополем та подальшій ізоляції півострова від України", – ідеться в повідомленні.

Як зауважують "Ведомости""Мостотрест" і "Стройгазмонтаж" належать російському бізнесмену Аркадієві Ротенбергу. Перша компанія була генпідрядником будівництва мосту, друга – основним субпідрядником.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Міст через Керченську протоку, що з'єднує Крим і Краснодарський край Росії, відкрили у травні 2018 року. Українська влада назвала міст загрозою національній безпеці.