Клімкін про Siemens: Будь-яка співпраця з Росією – взаємодія з шахраями

Клімкін: Працюємо по цьому випадку далі
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав уроком для відповідального бізнесу ситуацію, яка склалася навколо постачань у Крим в обхід санкцій турбін фірми Siemens.

Ситуація з постачаннями в окупований Крим турбін виробництва Siemens усупереч санкціям доводить, що РФ обманює партнерів по бізнесу. Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін написав у Twitter.

"Урок для всього відповідального бізнесу: будь-яка співпраця з Росією – це взаємодія з шахраями. Працюємо по цьому випадку далі", – ідеться в повідомленні, яке супроводжує тег Siemens.

5 липня агентство Reuters із посиланням на анонімні джерела повідомило, що дві турбіни виробництва Siemens прибули в порт окупованого Севастополя. Вони нібито призначені для використання на майбутній електростанції у цьому місті.

Зазначали, що турбіни прибули з півострова Тамань. Там компанія "Технопромэкспорт" будує електростанцію, де, згідно з контрактом, мають використовувати турбіни Siemens. За даними Reuters, ця ж компанія пов'язана з проектом електростанції в Севастополі, і німецьке обладнання від самого початку планували використовувати в анексованому Криму.

6 липня компанія Siemens заявила, що не постачала турбін у Крим, а наступного дня повідомила про створення робочої групи, яка займеться розслідуванням інциденту.

10 липня в Siemens зазначили, що дві з чотирьох доставлених до Росії газових турбін було переміщено у Крим проти волі виробника.

11 липня Siemens подала до суду позови у справі про постачання газових турбін в анексований Крим.

12 липня Reuters повідомило про постачання у Крим іще двох турбін, схожих на ті, які виробляє Siemens. У німецькому концерні цю інформацію спростували.

Росія будує дві електростанції загальною потужністю 940 МВт в анексованому Криму, що має посилити енергонезалежність півострова. Увести одну з них в експлуатацію планували до кінця 2017 року. Але будівництво було призупинено через те, що РФ не виробляє газових турбін великої потужності.