Кравчук: Відрізати воду Криму – це перейти за червону лінію

Кравчук: Не думаю, що ми повинні безкоштовно давати Криму воду, канал і всі системи обходяться нам дуже дорого
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Україні треба планувати кроки, які допоможуть людям у Криму зрозуміти, що батьківщина зважає на їхні інтереси, сказав перший глава Української держави Леонід Кравчук в інтерв'ю головному редактору видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

Перший президент України Леонід Кравчук в ефірі програми "БАЦМАН" головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман на каналі "112 Україна" висловив думку, що Київ може за розумну ціну відновити водопостачання анексованого Криму.

"Я спілкуюся з жителями Криму, мені розповідають, що багато людей перестало садити рослини на своїх городах, тому що немає води для поливу. Якщо Україна це питання вирішить розумно... Не думаю, що ми повинні безкоштовно давати Криму воду, канал і всі системи обходяться нам дуже дорого", – зазначив він.

Кравчук додав, що ще на посаді президента з'ясував, що вирішення господарських і політичних проблем, пов'язаних із Кримом, коштувало Україні більше ніж $100 млрд.

"Ми не можемо просто почати їх обслуговувати, це великі витрати. Усе потрібно порахувати", – підкреслив він.

Перший президент зазначив, що Україна купує газ у Росії, тому може продавати воду в Крим.

"Відрізати воду – це вже ми перейдемо за червону лінію. Треба діяти спокійно, не обіцяти людям, що можна дуже швидко повернути Крим до України. Думаю, це перебільшення можливостей будь-кого. Процес складний. Вони включили Крим у систему Російської Федерації. Вилучити його звідти не так просто. Але миритися з анексією Криму ми не можемо й не будемо. Зараз треба спланувати ті кроки, які допоможуть людям у Криму зрозуміти, що Україна не поводитиметься як слон у посудній лавці, що вона враховує їхні інтереси і зважає на них", – підсумував він.

Кравчук: Хобі Кучми – спортзал, моє – полювання і вареники, Ющенка – бджільництво й рушники, Януковича – зброя й автомобілі. А в Порошенка найважливіше хобі – влада. Читайте повну версію інтерв'ю

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді. Після анексії Криму РФ навесні 2014 року Київ припинив подавання води на півострів. У квітні 2017 року кримська влада запевняла, що їй удалося повністю подолати цю проблему, але, як повідомляли експерти виданню "Крим.Реалії", ця інформація не відповідає дійсності. За даними видання, у Криму поки не знайшли альтернативи постачання дніпровської води, окрім масштабного викачування підземних вод.

У серпні 2018 року після викидів в атмосферу в районі заводу "Кримський титан" окупаційна влада зв'язалася з керівництвом Херсонської області і просила воду нібито для покриття кислотонакопичувача заводу. Українська влада перевірила версію про кислотонакопичувач і з'ясувала, що він не є джерелом викидів. Води Криму не дали.