МЗС України закликало ввести санкції проти організаторів незаконного голосування за зміни до конституції РФ у Криму

У МЗС України підкреслили, що результати російського голосування у Криму не матимуть жодних правових наслідків
Фото: depositphotos.com

Результати голосування за зміни до конституції РФ на території окупованого Криму будуть юридично нікчемними, заявили у МЗС України.

Міністерство закордонних справ України закликало ввести санкції проти організаторів незаконного голосування за зміни до конституції РФ на території окупованого Криму. Про це йдеться в заяві МЗС України у Facebook.

"Україна закликає міжнародне співтовариство посилювати тиск на державу-агресора, у тому числі запровадити персональні санкції проти організаторів незаконного голосування на території тимчасово окупованої АР Крим і Севастополя", – ідеться в повідомленні.

У МЗС висловили протест щодо незаконного візиту у Крим депутатів Європарламенту, серед яких виявився член комітету у закордонних справах, президент асоціації "Франко-російський діалог" Тьєррі Маріані, а також окремі громадяни Німеччини, Швеції та Болгарії.

Окрім цього, у МЗС України підкреслили, що результати російського голосування на території Криму – юридично нікчемні, вони не будуть мати жодних правових наслідків і їх не визнає ані Україна, ані міжнародна спільнота.

25 червня в Росії почалося дострокове голосування за поправки до конституції РФ, які ініціював президент країни Володимир Путін. До 30 червня проголосувати можна було онлайн, удома, а також на виборчій дільниці за місцем постійної реєстрації або за місцем фактичного проживання.

30 червня закінчилося онлайн-голосування. Явка на нього становила 93,02%.

Загальноросійське голосування відбувається 1 липня.

20 січня 2020 року Путін подав проєкт закону про поправки до конституції РФ на розгляд Держдуми. Його одностайно ухвалили в першому читанні 23 січня.

У документі, зокрема, пропонують унеможливити обіймати посаду глави держави більше ніж два строки, закріпити пріоритет конституції над міжнародним правом, а також розширити повноваження Конституційного суду. Держдума РФ також підтримала поправку про обнулення президентських строків Путіна, що дасть йому змогу залишитися при владі після 2024 року, коли спливає його черговий президентський строк.

У Європарламенті заявили, що не скеровували у Крим своїх спостерігачів, а відвідини українського півострова або РФ із метою спостереження за перебігом голосування будь-яким членом ЄП варто розглядати як його власну ініціативу.