Окупанти у Криму вимагали, щоб управління Мін'юсту завізувало "референдум" – ексспівробітниця відомства

"Референдум" у Криму відбувся 16 березня
Фото: EPA

"Уряд" російського ставленика Сергія Аксьонова розраховував надати хоч якоїсь подоби законності окупації й вимагав, щоб представники українського Мін'юсту були присутніми на засіданнях і підписували протоколи, розповіла ексголова реєстраційної служби Головного управління юстиції Мін'юсту України в Автономній Республіці Крим Катерина Василенко.

Співробітники Головного управління юстиції Мін'юсту України у Криму завадили окупаційній владі заволодіти інформацією, що міститься в державних реєстрах АРК. Про це розповіла в інтерв'ю Gazeta.ua Катерина Василенко, яка до березня 2014 року працювала керівницею реєстраційної служби Головного управління юстиції Мін'юсту України в Автономній Республіці Крим.

Вона підкреслила, що на неї, її колег і керівництво чинили тиск ставленики Російської Федерації, щоб примусити до співпраці.

"На нас тиснули, ми повідомляли про це Київ, але столичне керівництво перебувало у процесі пертурбацій і відмовчувалося. У цей час у режимі закритого засідання, усупереч українському законодавству, відправили у відставку Раду міністрів АРК та її голову Анатолія Могильова. Замість нього призначили очільника партії "Русское единство" Сергія Аксьонова. Стало відомо також про ухвалу провести 25 березня так званий загальнокримський референдум про розширення прав АРК у складі України. Аксьонов заявив про невизнання нового українського керівництва та звернувся до влади РФ із проханням сприяти "у забезпеченні миру і спокою на території Автономної Республіки Крим"Тоді ж російські маріонетки почали підготовку до "референдуму" зі зміненим запитанням, а саме: про приєднання Криму до Росії. Наскільки мені відомо, увесь цей час вони вимагали, щоб на їхніх засіданнях був присутній керівник нашого управління та підписував протоколи", – зазначила Василенко.

За її словами, у такий спосіб "уряд Аксьонова" розраховував надати "хоч якусь видимість законності окупації".

"Вони добивалися, щоб Міністерство юстиції України в особі керівника Головного управління юстиції в АРК Сергія Коровченка "завізувало" їхні злочинні наміри. Однак, незважаючи на загрозу життю, він відмовився з ними співпрацювати. Він зробив усе, щоб інформація, яка міститься в реєстрах управління Мін'юсту в АРК, не потрапила до рук окупантів – оперативно закрив доступ до цих реєстрів", – підкреслила Катерина Василенко.

У 2018 році Коровченко заявив в інтерв'ю, що представники РФ хотіли, щоб він, як офіційний представник України на півострові, поставив підпис під результатами "референдуму", але він написав заяву про звільнення за власним бажанням і в такий спосіб зруйнував плани окупантів.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. На сьогодні між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Росія категорично заперечує причетність до проведення "референдуму".